Koe uusi yle.fi

Maastopalokausi alkanut – koko Etelä-Suomessa ruohikkopalovaara

Tilastojen perusteella viime vuosi oli pahempi.

maastopalot
Ruohikkopalo
Ruohikkopalovaroitus voidaan antaa alueille, jotka eivät ole vielä viheriöityneet.Maksym Dragunov / AOP

Ilmatieteen laitoksen varoituskartassa (siirryt toiseen palveluun) koko Etelä-Suomi on keltaisenaan varoituksista. Ruohikkopalovaroitus on annettu Ahvenanamaalle, Varsinais-Suomeen, Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Etelä-Karjalaan.

Varoitus perustuu erityiseen ruohikkopaloindeksiin, jonka meteorologit laskevat maan pinnan kosteudesta noin 3 cm:n syvyydeltä. Tiedot kosteudesta he saavat sääasemilta ja varoitus voidaan antaa puuttomille ja lumettomille alueille, joilla ruohikko ei ole täysin viheriöitynyt.

Ilman varoituksiakin maastopalojen huomaa tulleen. Se käy ilmi pelastustoimen hälytysilmoituksista: parin viime vuorokauden aikana maastopalohälytyksiä on ollut lähes 30.

Palokunnat työllistyneet

Kärynneet maastoalat eivät ole olleet suuria, mutta palokuntaa niissä on aina tarvittu. Alat vaihtelevat sadasta neliöstä 10 hehtaariin.

Paloissa on palanut maaston lisäksi muutama käytöstä poistettu autonraato ja joitakin aitoja. Muutaman kerran on jouduttu suojelemaan lähistön rakennuksia ja kerran on alkusammutuksen tehnyt siviili jouduttu savualtistuksen takia toimittamaan sairaalahoitoon. Nämä tapahtumat siis vain parin vuorokauden ajalta.

Palojen syinä ovat yleisimmin olleet maaplänttein kulotukset ja risujen ja roskien polttaminen. Palolaitokset kehottavatkin kaikessa tulenteossa nyt erityiseen tarkkaavaisuuteen.

Palopaikat vaihtelevat suuresti. Ne ulottuvat Salosta Kiteelle ja Kouvolasta Raaseporiin. Luonnollisesti ne noudattavat myös lumirajaa, joka kulkee tällä hetkellä Kokkolasta Jyväskylään ja sieltä suoraan itään Ilomantsiin.

Tilastot: huhtikuu rauhallinen

Tilastot kertovat, että viime kuu oli jo vilkasta maastopalokautta. Tuolloin niitä oli 40, kun vuotta aiemmin oli vain 21 paloa. Tässä kuussa maastopaloja on ollut kuitenkin maltillisesti viime vuoteen verrattuna.

Viime vuoden huhtikuussa pelastustoimen tilastot (siirryt toiseen palveluun) rekisteröivät 251 maastopaloa. Keskimäärin jokaisena päivänä kärysi noin 8,4 paloa. Jos tahti olisi sama, tähän mennessä paloja olisi pitänyt olla noin 167.

Reaaliaikaisten tilastojen mukaan paloja on ollut tässä kuussa 131. Ja jos sama tahti jatkuu taasen, koko kuun saldo olisi silloin noin 196 paloa. Se olisi 55 maastopaloa vähemmän kuin viime vuonna.

Ruohikkopalovaroitukset lisäksi väistynevät lännestä lähestyvän saderintaman myötä.