1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kierrätys

Voisiko loppuun jauhetut purukumit kierrättää uusiokäyttöön? Ei kannata, vastaa asiantuntija

Koska purkkajätteen kierrättämisessä ei toistaiseksi ole taloudellisesti järkeä, on sekajätteen mukana polttaminen vaivattomin tapa päästä siitä eroon.

Katu ei ole oikea paikka käytetylle purkalle. Sekajäteastia sen sijaan on. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Jään ja lumen alta paljastuvat maat ja kadun pinnat ovat lupauksia raikkaasta keväästä ja lähestyvästä kesästä.

Erään leukaperissämme jauhetun elintarvikkeen soisi kuitenkin liuenneen lumen sulamisen yhteydessä pois maisemaa pilaamasta: purukumit ovat valitettavan tuttu näky etenkin katukivetyksillä ja asfalttipinnoilla.

Sen lisäksi että purukumit ovat iljettävä näky, ovat ne myös jätteenä ongelmallisia, vaikkakaan eivät suoranaisesti ongelmajätettä.

– On se ongelmallista jätettä, kun sen väärässä paikassa. Jos se on oikeassa paikassa eli tavallisessa roskiksessa, ei siitä ole haittaa myöhemmissä vaiheissa, Oulun Jätehuollon erityisasiantuntija Mari Juntunen toteaa.

Paperin sisään ja roskiin

Purkka ei monestakaan syystä sovi katukivetyksen koristeeksi. Yksi suurimmista syistä on se, että kestävän rakenteensa vuoksi purkan maatuminen kestää vuosia.

Maku, kiinteys ja veteen liukenemattomuus ovat tärkeitä ominaisuuksia purukumille. Kuva: Julia Sieppi / Yle

– Saattaa mennä viisikin vuotta, ennen kuin purkka maatuu. Sen vuoksi olisi hyvä, ettei niitä sinne maahan heitettäisi, vaan että purkka pistettäisiin paperin sisään ja sitten poltettavien jätteiden joukkoon, Fazerin tuotekehitysjohtaja Tiina Karppinen muistuttaa.

Karppisen mukaan purkan kiinteys ja veteen liukenemattomuus ovat purukumin käyttötavan kannalta etu.

– Purkat ovat enimmäkseen hiilivetypohjaisesta polymeerista tehtyä purukumimassaa. Hyvän maun lisäksi purukumissa pitää olla riittävän kiinteä rakenne, sopiva venyvyys ja se ei saa tarttua hampaisiin. Jos purukumi liukenisi helposti veteen, se sulaisi suussa ja olisi näin karkin kaltaista.

Roskasta tuhkaksi

Kuinka kauan purukumi sitten jatkaa maallista taivaltaan silloin, kun se maahan heittämisen sijaan lajitellaan oikeaoppisesti sekajätteisiin? Mari Juntusen mukaan loppu tulee hyvinkin pian.

– Oulussa purkka menee jäteauton kyydissä Laanilan ekovoimalaitokselle, jossa se sitten muun sekajätteen joukossa palaa muutamaksi hituseksi tuhkaa, that's it.

Purkasta ja muusta sekajätteestä syntynyt tuhka seulotaan mahdollisen metallin ja muun palamattoman ja kierrätettävän aineen varalta.

Purkka on sekajätettä. Muuta sille ei oikeastaan voi tehdä.

Mari Juntunen

– Itse asiassa tuhkaa joudutaan käsittelemään raskaastikin, sillä se on ei purkan, vaan muiden aineiden takia sellaista, että sitä ei mihin tahansa voida laittaa, hän paljastaa.

Vaikka purkka on palaessaan suhteellisen harmitonta, on siitä turha etsiä kierrätettävää edes silloinkaan, kun se on vielä ehjässä muodossaan.

– Koska materiaalivirta on suhteellisen pieni, ei purukumin erilliskeräilyssä ja jonkin muotoisessa kierrätyksessä ole mielestäni potentiaalia. Purkka on sekajätettä. Muuta sille ei oikeastaan voi tehdä.