1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kätilöopiston sairaala

Kätilöopistossa työskennelleitä oireilevia on useita kymmeniä – Kätilöt puhuvat nyt

Kymmenet Helsingin Kätilöopiston entiset ja nykyiset työntekijät ovat perustaneet Facebookiin vertaistukiryhmän, missä he keskustelevat oireilustaan ja ovat myös yhdessä listanneet ne.

Kätilöopiston sairaala
Annika Rönneberg
Annika Rönneberg, kätilöMårten Lampén / Yle

Helsingin Kätilöopiston sairaalassa kätilönä työskennellyt Annika Rönneberg on yksi pahimpia oireita työaikanaan vanhassa sairaalassa saaneita. Hän oli puoli vuotta vuoteenomana.

– Sairastelu alkoi heti, kun aloitin työt siellä. Ihan ensimmäisestä keväästä 2013 aloin saada oireita. Aluksi en osannut yhdistää niitä sisäilmaan tietenkään.

Pahimmillaan Rönneberg joutui työpäivän aikana pakenemaan sairaalan parvekkeelle haukkaamaan happea samaan aikaan, kun lääkäri joutui kesken potilaan vastaanoton turvautumaan jatkuvasti astmapiippuunsa, Rönneberg kertoo.

– Minulla on ollut ensinnäkin hengitystieoireita, on ollut hengenahdistusta, tukkoisuutta, poskiontelo-oireita, mutta minulle tyypillisesti jostain syystä myös puutumista, lihasten nykimistä ja voimakasta lihasuupumusta. Tilanne meni viime vuoden kesällä siihen pisteeseen, että jouduin lopullisesti sairauslomalle.

Vanha sairaalarakennus on tiukilla ympärivuorokautisessa toiminnassa

Useista vesivahingoista kärsineen ja korjatun rakennuksen omistaa Helsingin kaupunki, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on vanhassa sairaalarakennuksessa vuokralla.

Helsingin toisen synnytyssairaalan, Naistenklinikan remontin aikana Kätilöopiston tilat kuormittuivat entisestään, myöntää HUS-tilakeskuksen kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki.

– Tällä hetkellä aletaan olla siinä pisteessä, että rakennuksen rakenteet eivät enää kestä sitä käyttöä mikä siellä on. Sen vuoksi pitäisi saada laajamittaisempi peruskorjaus. Jos tulee halvemmaksi rakentaa uudisrakennus muualle, niin se on ihan varteenotettava vaihtoehto.

Työntekijät listasivat yhdessä puolensataa kärsimäänsä oiretta.
Työntekijät listasivat yhdessä puolensataa kärsimäänsä oiretta.Mårten Lampén / Yle

Kätilöopistolla ja HUSissa määräaikaisena ja pätkätöitä tehnyt Rönneberg ei myöskään saanut työterveydestä lähetettä tarkempiin tutkimuksiin.

– Kun en saanut työterveydestä apua näihin neurologisiin oireisiin, hakeuduin yksityiselle lääkärille, joka sitten diagnosoi minulla homeoireyhtymän ja CSF-sairauden. Se voi puhjeta joillekin herkille ihmisille pitkällisen homealtistuksen jälkeen.

Kätilöopisto on Suomen suurin synnytyssairaala. Siellä syntyy edelleen 5 500 lasta vuodessa. Rönneberg ei ole enää palaamassa kätilöksi sairaalaan. Nyt työttömänä olevalla kätilöllä saattaa olla edessä jopa alan vaihto.

– Viimeisimmässä kokouksessa viime kesänä ylihoitajan totesi, että HUS ei pysty tarjoamaan minun kaltaiselleni, todella sisäilmasairaalle minkäänlaista työpaikkaa, Rönneberg sanoo.

Konkari on kieränyt kaikki HUS:in yksiköt

Yli 25 vuotta HUSissa kätilönä ollut Laura Häggblom ei hänkään enää työskentele Kätilöopiston sairaalassa. Häggblom on kärsinyt erilaisia oireita vuodesta 1994 lähtien. Aluksi oli infektiokierre, tuli poskiontelon tulehduksia, angiinaa, eivätkä ne meinanneet millään parantua antibioottikuureista huolimatta. Vähitellen oireet yhdistyivät työpaikkaan, koska vapaa-ajalla oireet hellittivät. Hänellä diagnosoitiin astma.

HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.
HUSin kätilö Laura Häggblom on oireillut pitkään huonosta sisäilmasta johtuen.Mårten Lampén / Yle

Uusin työ on Naistenklinikan remontoidussa osassa.

– Olen viime viikolla aloittanut Naistenklinikan remontoidussa päivystyksessä. Toistaiseksi on mennyt ihan hyvin. Toivon, että en ala siellä oireilla. Jos alan oireilla, ei ole enää mitään paikkaa, mihin voisin mennä, Häggblom toteaa.

Jo pitkään HUSissa vakituisessa työsuhteessa työskennelleellä Häggblomilla on paremmat kokemukset työnantajansa työterveyshuollosta.

– Minä olen saanut todella hyvän avun työterveyshuollosta. Minulla on jo aikanaan ollut hyvä tuuri, että sain sellaisen työterveyslääkärin, joka uskoi minua ja rupesi selvittämään asioita. Samoin nyt, kun rupesin uudestaan oireilemaan, niin työterveyshuolto reagoi hyvin nopeasti. Mutta minulla olikin se vanha prosessi alla, ja oli tiedossa, että minulla oli ollut tällaisia sisäilmaoireita.

Häggblom tuntee henkilökohtaisesti yli 30 kätilöä, jotka oireilevat. Tähän mennessä kukaan ei ole vain uskaltanut puhua asiasta.

– Minä toivon, että tehdään kattavat oireselvitykset, joiden perusteella saadaan selville pahimmat kohteet, ja sen jälkeen ruvetaan nopeasti pohtimaan, että millä ne saadaan remontoitua. Ja otetaan huomioon myös se, että pystytäänkö tiloja oikeasti korjaamaan. Jos ei, on parempi purkaa huonot pois ja tehdä kokonaan uusi kunnollinen, kätilö painottaa.

Ammattitautilaki ei tunnista sisäilmaoireita työperäisen sairauden aiheuttajaksi.