yle.fi-etusivu

Herätys: Pariisissa ampumavälikohtaus, virheelliset turvapaikkapäätökset kasvussa, naishiihtäjän julkisuuskuva muuttunut

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ampumavälikohtaus Pariisissa 20.04.2017.
Pariisissa on tapahtunut ampumavälikohtaus pääkatu Champs Elysées'llä. Ian Langssdon / EPA

Pariisissa ampumavälikohtaus – Isis ilmoittautui tekijäksi

Pariisin pääkadulla Champs Elysées'llä tapahtui illalla ampumavälikohtaus. Rynnäkkökiväärillä aseistautunut hyökkääjä nousi autosta liikennevaloissa ja ampui poliiseja. Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui. Ampuja sai surmansa, mutta hänen kumppaniaan etsitään edelleen. Äärijärjestö Isis ilmoitti olevansa iskun takana. Osa Ranskan presidentinvaalien ehdokkaista on sanonut peruvansa kampanjatilaisuuksia iskun takia.

Iranin presidenttiehdokkaat julki

Hassan Rouhan
Iranin Presidentti Hassan RouhaniAOP

Iranissa järjestetään presidentinvaalit toukokuussa. Ehdokaslistalle on hyväksytty kuusi ehdokasta. Yksi heistä on nykyinen uudistusmielinen presidentti Hassan Rouhani. Muiden viiden joukossa on sekä uudistushaluisia että uskonnollisia ehdokkaita. Ehdokkaat valitseva Iranin vartijoiden neuvosto ei ottanut maan entistä presidenttiä Mahmud Ahmadinejadia ehdokkaaksi.

Virheellisiä turvapaikkapäätöksiä yhä enemmän

Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Carolus Manninen / Yle

Virheellisten turvapaikkapäätösten määrä kasvaa edelleen. Hallinto-oikeudet ovat tänä vuonna palauttaneet neljä prosenttia kielteisistä turvapaikkapäätöksistä Maahanmuuttoviraston käsittelyyn. Maahanmuuttovirasto perustelee virheitä nopeasti palkattujen ylitarkastajien kiireellä ja kokemattomuudella.

Tehokas jätevoimala laskee kaukolämmön hintaa Vantaalla

Jätebunkkeri, kuvattu lasin takaa
Riina Virtanen (tettiläinen) / Yle

Vantaan Energian jätevoimala on osoittautunut niin tehokkaaksi, että vantaalaisten kaukolämmön hintaa on voitu laskea 10 prosenttia. Voimala on ollut käytössä reilut kaksi vuotta. Jätevoimalaan tuodaan 1,5 miljoonan asukkaan sekajätteitä aina Hangosta, Porvoosta ja Karkkilasta saakka. Jätteiden kerääjät Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Rosk'n Roll maksavat Vantaan Energialle sekajätteen vastaanottamisesta. Jätevoimalan ansiosta kaukolämpö on nyt todettu Vantaalla maalämpöä edullisemmaksi energiamuodoksi kerros-, rivi- ja liiketaloissa.

Naishiihtäjän julkisuuskuva muuttunut

Hiihtäjä Kerttu Niskanen kurottaa kilpailun maaliviivalla.

Uusi tutkimus paljastaa: suomalaisen naishiihtäjän julkisuuskuva on kokenut vuosien saatossa hurjan muutoksen. Kaari kulkee latupellestä hiihtokuningattareen.

Vaihtelevaa säätä viikonlopuksi

Parjantain sääkartta
Yle

Sää on viikonloppuna varsin vaihtelevaa, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Aamuisin on monin paikoin poutaa ja osassa maata voi olla myös aurinkoista. Päivät ovat yleisesti melko pilvisiä, ja sadekuurot ovat mahdollisia.

Katso tarkemmat sääennusteet Ylen sääsivuilta.