1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mahmud Ahmadinejad

Iranin presidentinvaaleihin kuusi ehdokasta - Ahmadinejad ei ole mukana

Vaikutusvaltainen vartijoiden neuvosto ei ottanut Iranin entistä presidenttiä Mahmud Ahmadinejadia ehdokkaaksi presidentinvaaleihin.

Iranin presidentti Hassan Rouhani ilmoittautui presidenttiehdokkaaksi maan sisäministeriössä. Kuva: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Iranissa järjestetään presidentinvaalit toukokuussa ja ehdokaslista on nyt valittu. Vartijoiden neuvosto valitsi ilmoittautuneista kuusi ehdokasta.

Nykyinen uudistusmielinen presidentti Hassan Rouhani saa vastaansa viisi ehdokasta.

Ebrahim Raisi on kovan linjan kannattaja ja hänellä on maan uskonnollisen johtajan ajatollah Ali Khamenein tuki. Eshaq Jahangiri on nykyisen presidentin liittolainen ja varapresidentti.

Ehdokkaina ovat myös konservatiivinen Teheranin pormestari Mohammad Bagher Ghalibaf, osin uudistusmielinen entinen ministeri Mostafa Hashemitaba ja konservatiivi Mostafa Mirsalim.

Entinen kovan linjan presidentti Mahmud Ahmadinejad yllätti ilmoittautumalla ehdokkaaksi, vaikka ajatollah Ali Khamenei oli neuvonut häntä toisin. Vartijoiden neuvosto ei kelpuuttanut Ahmadinejadia jatkoon. Hän oli Iranin presidenttinä 2005–2013.

Lähteet: AFP, AP, Reuters