Koe uusi yle.fi

Mellakkapoliisit ja opposition mielenosoittajat ottivat taas yhteen Venezuelassa

Mielenosoittajat aikovat jatkaa jo yli kolme viikkoa jatkunutta presidentin vastaista taistelua.

mielenosoitukset
Valtavasti ihmisiä kadulla, Venezuelan lippuja
Katu täyttyi mielenosoittajista Caracasissa torstaina.EPA/Cristian Hernández

Pääkaupungissa Caracasissa poliisi yritti hajottaa kymmenientuhansien ihmisten massaa kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Naamioituneet mielenosoittajat vastasivat kivillä ja Molotovin cocktaileilla.

Mielenosoittajat eivät aio taipua presidentti Nicolas Maduron edessä, vaikka mielenosoitukset ovat jatkuneet jo yli kolme viikkoa ja kahdeksan ihmistä on kuollut.

– Tietenkin olemme väsyneitä, mutta olen valmis tulemaan kadulle vaikka joka päivä, jos on pakko, sanoi 22-vuotias opiskelija Caracasissa.

Mielenosoittajat sytyttivät roska-astioita palamaan ja repivät itselleen mitä tahansa suojia, kun poliisi suihkutti vesitykeillä.

– En välitä vaikka hengittäisin kyynelkaasua, en välitä vaikka kuolisin. Murhaava alistava hallitus on pysäytettävä, sanoi 17-vuotias Natasha Borges.

Yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä puhkesi myös San Cristobalissa, Maracaibossa ja Valenciassa.

Monet yliopistot ovat olleet kiinni mielenosoitusten takia, joko opposition tukemiseksi tai väkivaltaisuuksien pelossa. Pääkaupungissa Caracasissa on mielenosoitusten varjossa ryöstetty kauppoja.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kehotti torstaina kaikkia osapuolia rauhoittamaan tilannetta. Samaa toivoi EU.

Presidentti Nicolas Maduro määräsi tutkinnan teleoperaattori Movistarin toiminnasta. Presidentin mukaan operaattori on lähettänyt massaviestejä ja kutsunut ihmisiä häntä vastustaviin mielenosoituksiin. Maduro nimitti mielenosoittajia terroristeiksi.

Lähteet: AFP, Reuters