yle.fi-etusivu

Yle Pariisissa: Ihmisiä ei päästetty ulos liikkeistä, terrori heijastuu vaaleihin

Ranskan suurin turistikatu oli illan ja yön tyystin suljettuna, kertoo Ylen toimittaja Pariisista. Ihmisiä piileskeli muun muassa ravintoloiden kellareissa.

terrorismi
Poliiseja Champs Elyseellä.
Lionel Urman / AOP

– Champs Élysées oli koko illan ja yönkin totaalisesti suljettu. Siellä oli poliisivartiointi, kaikki alueen metroasemat olivat kiinni, kertoo Pariisissa oleva Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

Torstai-iltaisessa ammuskelussa keskellä Ranskan pääkaupunkia kuoli yksi poliisi ja kaksi ihmistä haavoittui. Myös hyökkääjä kuoli laukaustenvaihdossa. Heikkilän mukaan turvatoimet olivat yöllä valtaisat – hyökkääjän kotiin välittömästi tehdyn kotietsinnän lisäksi poliisi tutki kaikki pääkadun kanssa risteävät pikkukadut. On kuitenkin edelleen epäselvää, toimiko hyökkääjä täysin yksin.

Liikkeellä olleet ihmiset hakivat Heikkilän mukaan turvaa muun muassa ravintoloiden kellareista ja liikkeiden takahuoneista, joissa saattoivat piileskellä tuntikausia.

– Ihmisiä oli pitkään jumissa liikkeissä ja elokuvateattereissa. Nyt liikenne on joitain tunteja sitten avattu, ja metroasematkin ovat nyt käytössä. Sinänsä tilanne täällä Pariisissa on normalisoitunut, kertoo Heikkilä.

Aiemmin tällä viikolla pidätettiin Marseillessa kaksi miestä epäiltyinä ison terrori-iskun valmistelusta vaaliviikolle. Ranskan presidentti François Hollande on kertonut, että maan turvallisuudesta vastaava ryhmä on kutsuttu hätäkokoukseen varhain perjantaiaamuksi.

– Toki on dramaattista, että pari päivää ennen vaaleja tehdään terrori-isku keskellä ikonista Pariisia.

Ranska äänestää seuraavasta presidentistään sunnuntaina, jolloin järjestetään vaalin ensimmäinen kierros.

– Eilisillan tapahtumat heijastuvat totta kai vaalikampanjan loppukiriinkin, Heikkilä toteaa.

– Jos Ranskan vaalit ovat olleet tähänkin asti hyvin yllätykselliset, sellaisina ne näyttävät myös jatkuvan. Saattaa olla, että eilisen tapahtumat nostavat äärioikeistolaisen ja terrorismia vastaan voimakkaasti kampanjoineen Marine Le Penin kannatusta.

Le Pen, keskustaoikeiston François Fillon ja sitoutumaton Emmanuel Macron ovat hyökkäyksen vuoksi peruneet kaikki viikonlopun kampanjatilaisuutensa.