yle.fi-etusivu

Pelkosenniemen seurakunnan 100-vuotinen itsenäisyys on uhattuna

Oulun tuomiokapituli lähettää selvitysmiehen tutkimaan, täytyykö Pelkosenniemen seurakunta liittää naapuriseurakuntaan.

seurakunnat
Pelkosenniemen kirkko
Pelkosenniemen kirkko on seissyt kirkonkylän korkeimmalla mäellä vuodesta 1929 alkaen. Kirkossa on 300 istumapaikkaa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Savukoskella on oma kirkkonsa. Se rakennettiin vuonna 1956 ja laajennettiin seurakuntatyön keskukseksi kolmekymmentä vuotta myöhemmin. Jorma Korhonen / Yle

Pelkosenniemen ja Savukosken yhteisen seurakunnan taloutta ahdistaa vähäväkisyys ja niukka kirkollisverokertymä. Omaisuuden myyminen antaa vain pienen mahdollisuuden selviytyä, sanoo vt. kirkkoherra, lääninrovasti Antti Kettunen.

Tuomiokapituli lähettää selvitysmiehen tutkimaan, onko Pelkosenniemen seurakunnalla edellytyksiä jatkaa itsenäisenä, vai onko edessä yhdistyminen naapuriseurakuntaan.

– Emme vielä tiedä, kuka tuo selvitysmies on ja koska hän tulee, mutta hänen tehtävänään on arvioida, onko seurakunnalla mahdollisuutta tasapainottaa talouttaan ja jatkaa, Kettunen sanoo.

– Aika näyttää, millainen selvityksen loppuratkaisu tulee olemaan.

Kettusen mukaan seurakunta pystyy maksamaan työntekijöiden palkat tänä vuonna. Myös hänen virkansa määräaikaisuus kestää vuoden loppuun. Kettunen on tuomiokapitulin järjestämällä virkavapaalla päätoimestaan Sallan kirkkoherran virasta.

Haluavat pitää seurakuntansa

Pelkosenniemen kylänraitilla tehdyn kyselyn mukaan asukkaat haluavat säilyttää seurakuntansa ja pitävät sitä tärkeänä. Puhutellusta kymmenestä henkilöstä vain kahdelle asia oli yhdentekevä, mutta nämäkin sanoivat silti kuuluvansa evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Pienten lastensa kanssa liikkeellä olleet kaksi äitiä pitivät läheistä seurakuntayhteyttä ja itsenäistä seurakuntaa tärkeänä jälkikasvunsakin kannalta. Yksi henkilö ei ottanut asiaan minkäänlaista kantaa ja tunnustikin, ettei kuulu kirkkoon.

Monen haastatellun seurakuntayhteys rajoittuu yhteen tai kahteen kirkossakäyntiin vuodessa, sekä kaste- tai vihkijuhlaan tai hautajaisiin.

Irtosivat Sodankylästä 1916

Pelkosenniemen seurakunta itsenäistyi ja irtosi Sodankylän emäseurakunnasta sata vuotta sitten. Savukosken seurakunta liittyi Pelkosenniemeen vuonna 1931. Myös kunnat ovat yhtä vanhoja.

Pelkosenniemeläiset olivat katukyselyssä sitä mieltä, että jos seurakunta lakkautetaan ja johonkin liitetään, niin takaisin Sodankylän yhteyteen.

Lapissa Utsjoen seurakunnan talous on vielä Pelkosenniemeä vaikeammassa tilanteessa. Tuomiokapitulin selvitysmies etsii ratkaisua seurakunnan tilanteeseen. Utsjokelaiset vastustavat liittämistä Inarin seurakuntaan.