1. yle.fi
  2. Uutiset

Muovinkierrätys alkaa jo sujua – ja oikea roskiskin löytyy

Pääkaupunkiseudulla on kokeiltu muovijätteen kierrätystä vuoden verran. Alkuhankaluuksien jälkeen homma alkaa jo sujua.

muovin kierrätys
Ylen aamu-tv: Muovit kiertoon
Ylen aamu-tv: Muovit kiertoon

– Aluksi ei ehkä huomattu, että vanhaan energiajäteastiaan kelpaavatkin nyt vain muovipakkaukset, valottaa Ylen aamu-tv:ssä vieraillut käyttöpäällikkö Johanna Rusanen muovinkierrätyksen alkuvaikeuksia pääkaupunkiseudulla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tiedusteli runsas vuosi sitten energiajätekeräykseen osallistuneilta kiinteistöiltä halukkuutta lähteä mukaan muovijätteen keräyskokeiluun. Osa lähti mukaan ja osa ei.

– Meillä on mukana 3500 kiinteistöä ja talteen on saatu 2000 tonnia muovijätettä, Rusanen sanoo.

– Tällä hetkellä näyttää ihan hyvältä ja nyt materiaali menee sinne minne se kuuluukin eli muovinkierrätykseen.

Asuinkiinteistöjä, kouluja, vanhusten palvelutaloja

Mukana on ihan tavallisia asuinkiinteistöjä, mutta myös esimerkiksi kouluja tai vanhusten palvelutaloja. Kokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista, ja aivan kaikki tarjouksen saaneet taloyhtiöt eivät ole mukaan lähteneet.

Kieltäytymisen syitä ei ole tarkemmin selvitelty, mutta Rusanen arvelee, että jotkut ovat saattaneet kokea lajittelun turhan hankalaksi. Sitä se ei kuitenkaan ole.

– Shampoopakkaukset, makkarapaketit, muovikassit eli ylipäätään kaikki mitä ihminen kaupasta kotiinsa kantaa, Rusanen luettelee.

Sen sijaan esimerkiksi pulkat, lasten lelut tai hammasharjat eivät kuulu muoviastiaan vaan sekajätteisiin.

Riihimäen kautta takaisin muoviteollisuuteen

Keräysastiasta muovipakkaukset päätyvät Suomen Uusiomuovi Oy:n kautta Fortumille (entinen Ekokem) Riihimäelle ja sieltä edelleen takaisin muoviteollisuuden käyttöön. Muovia voi kierrättää, vaikka oma talo ei sattuisi olemaan mukana kokeilussa.

– Yleisiä muovinkeräyspisteitä on kauppojen yhteydessä viisi sataa ympäri maata, Rusanen kertoo.

Pääkaupunkiseudun muovikokeilua on jo päätetty jatkaa vuoden 2018 loppuun. Myös muualla maassa kokeiluja ollaan jo käynnistelemässä. Rusanen uskoo, että muovinkeräys jatkuu tavalla tai toisella kokeilujen jälkeenkin.

Juttua täsmennetty klo 09.10 siltä osin, että Ekokem on nykyisin osa Fortumia.

Lue seuraavaksi