Koe uusi yle.fi

"Näin räväköitä paikallisia lakkoja ei ole nähty sitten 70-luvun" – Pirkanmaalla harvinainen mielenilmaus

Sosiologian professorin Harri Melinin mukaan Pirkanmaan laaja mielenilmaus on erittäin poikkeuksellinen.

Mielenosoituslakot
Harri Melin
Ammattiyhdistysliikettä tutkinut Harri Melin sanoo, että Pirkanmaan mielenilmaus on viesti paitsi hallitukselle, myös ammattiliitolle.Antti Eintola / Yle

Sipilän hallitus saa Pirkanmaalta poikkeuksellisella tavalla lähetettyjä terveisiä. Noin 1 500 Metalliliittoon ja Teollisuusalojen ammattiliittoon kuuluvaa työntekijää marssi torstai-iltana ulos työpaikoiltaan vastalauseena Sipilän hallitukselle. Vuorokauden kestävä työnseisaus koskee 16 työpaikkaa.

Tampereen yliopiston sosiologian professori Harri Melin sanoo, että näin räväkät mielenilmaukset ovat nykyään harvinaisia.

– Viime vuosikymmenten suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tämä tamperelaisten ammattiosastojen mielenilmaus on hyvin poikkeuksellinen. Meillä ei ole nähty tällaisia spontaaneja, työpaikkatasolta nousevia poliittisluonteisia lakkoja sitten 70-luvun.

Työväenluokka haluaa kertoa hallitukselle, että tämä peli ei vetele. Seuraako siitä jotain, se on toinen asia.

Harri Melin

Ay-liikettä tutkinut Melin sanoo, että 70-luvulla tällainen mielenilmaus olisi ollut normaalia, melkeinpä viikoittaista toimintaa suomalaisessa työmarkkinailmastossa.

– Meillä on ollut 30 vuotta hyvin vahva konsensuksen aika, jossa on haettu ratkaisuja talouden ja politiikan kysymyksiin yhteistyöllä ja yhteistoiminnalla. Nyt muutamana viime vuonna on ollut ilmassa sen kaltaisia merkkejä, että konsensukselle ollaan hakemassa vaihtoehtoja.

– Eräät työnantajaliittojen ratkaisut ja hallituksen tekemät poliittiset päätökset on koettu työntekijöiden etujen vastaisiksi. Voi olla, että nyt on havahduttu, että voimme ja haluamme tehdä jotain. Tällainen laiton poliittinen lakko on se tapa, jolla ollaan nousemassa osoittamaan omaa näkemystä.

Terveisiä myös ammattiliittoon

Harri Melin pitää mielenilmauksen ajankohtaa ilmiselvänä, koska hallitus kokoontuu ensi viikon alussa puoliväliriiheen. Pirkanmaa on alueena luonnollinen valinta, koska maakunta on viennin ja teollisuuden kannalta keskeinen ja sillä on pitkät ammattiyhdistysperinteet.

– Se on selvää, että hallitus kuulee ja terveiset menevät perille. Työväenluokka haluaa kertoa hallitukselle, että tämä peli ei vetele. Seuraako siitä jotain, se on toinen asia.

Harri Melinin mielestä mielenilmaus on myös viesti omalle väelle.

– Uskon, että mieltään osoittavat ammattiosastot lähettävät terveisiä omalle liitolleen. Kyse ei ole pelkästään terveisistä maan hallitukselle.

Melin arvioi, että ensi syksyn työmarkkinakierros tulee olemaan huomattavasti jännitteisempi kuin aiemmat.

– Monessa ammattiliitossa on paljon patoutuneita odotuksia. Kuten lakkoilevat ammattiosastot ovat sanoneet – olemme talkoilleet tarpeeksi, nyt tämä saa riittää.