Puhemies Lohelan vinkit uutisluokkalaisille: Näin nuori voi vaikuttaa

Miten nuori voisi vaikuttaa asioihin ja mistä kannattaisi aloittaa? Uutisluokkalaiset kysyivät vinkkejä puhemies Maria Lohelalta.

Yle Uutisluokka
Kuvassa puhemies Maria Lohela.
Puhemies Maria Lohela.Laura Koski

Eduskunnan puhemies Maria Lohela vieraili Nivalassa kunnan 150-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Niva-Kaijan koulun uutisluokkalaiset kysyivät häneltä vinkkejä nuorille, jotka haluavat päästä vaikuttamaan.

Lohelan mukaan vaikuttamisesta kiinnostuneelta nuorelta vaaditaan innokkuutta, aktiivisuutta ja uteliaisuutta. Nuorille parhaimmaksi vaikuttamisen tavaksi hän nostaa oppilaskuntatyöhön osallistumisen. Oppilaskunnassa harjoitellaan käytännössä päätöksentekoa ja neuvottelutaitoja.

– Oppilaskunnasta saa hyvää harjoitusta, Lohela sanoo.

Toiseksi vinkiksi Lohela antaa nuorisovaltuustoissa toimimisen. Nuorisovaltuustojen työskentelyssä on kuitenkin alueellisia eroja. Se, kuinka paljon nuoret todellisuudessa pääsevät vaikuttamaan, riippuu kunnasta ja siitä, minkälaisista nuorista nuorisovaltuusto koostuu.

Lohelan mielestä suomalaisten nuorten yhteiskunnallinen osallistuminen verrattuna muiden maiden nuorten osallistumiseen on kuitenkin hyvää ja nuoret otetaan hyvin mukaan.

Oppilaskunnasta saa hyvää harjoitusta.

Maria Lohela, puhemies

– Kävin viime keväänä esimerkiksi Inarissa. Siellä nuorisovaltuusto oli todella tyytyväinen siihen, miten heidät on otettu mukaan, Lohela kertoo.

Lisäksi Lohela rohkaisee vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria ottamaan suoraan yhteyttä poliitikkoihin. Myös mielipidekirjoitusten kirjoittamisella lehtiin on merkitystä.

Puolueiden nuorisojärjestöt ovat tärkeitä

Koska virallisiin päätöksentekoelimiin vaaditaan 18 vuoden ikä, nuorten ääni jää helposti kuulumattomiin. Puolueet kuitenkin kannustavat nuoria mukaan nuorisojärjestöjen kautta. Lohela toivoo, että puolueet kuuntelisivat herkemmin nuoria. Sen avulla ne saisivat enemmän nuoria mukaan vaikuttamaan.

Nykypäivänä nettiadressit ovat yleistyneet vaikuttamisen keinona. Voiko adresseilla todella vaikuttaa Suomen asioihin?

– Adressit ohjaavat sitä, mistä puhutaan ja luovat hieman tietynlaista painetta. Kansalaisaloitteet ovat kuitenkin kaikkein tehokkain tapa, mutta esimerkiksi kunnissa myös adressit voivat saada muutoksia aikaan, Lohela tuumii.

Laura Koski, Viivi Pakkala ja Viivi Turunen, Niva-Kaijan koulun Uutisluokka

Yle Uutisluokka on mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.