1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläkeikä

Eläkeläisten kykykilpailussa itki ensin yleisö ja sitten voittaja

Joukko ikäihmisiä kisaili Raisiossa järjestetyssä kykykilpailussa. Yleisö kannusti ja voittajalle vislattiin villisti aplodien lomassa.

Kuva: Johanna Manu / Yle

Raision kaupungintalon täyteen ammuttu parkkipaikka kieli siitä, että jotain erityistä on menossa. Aulassa tunnelma on hilpeän odottava. Alkamassa on eläkeläisten kykykilpailun finaali, ja yleisöpaikat täyttyvät lähes viimeistä myöten.

Tunnelma on mitä parhain ja lupsakkain!

Immo Siren

Raision laulava kaupunginjohtaja Ari Korhonen viihdyttää yhteislaululla yleisöä. Lavan vierustalla pariskunta painautuu vasten toisiaan keinuen hellästi laulun tahdissa. Tanssijat eivät voi vastustaa hyvää tanssikappaletta.

Irja Palo lausui kilpailussa antaumuksella. Kuva: Johanna Manu / Yle

Eturivissä istuva naisjoukko on hyvällä tuulella. Vaikka heidän oma esityksensä tyssäsi karsintatakierrokselle, kilpailu katsotaan loppuun asti. Pettymys on jo unohdettu. He ovat valmiita kannustamaan omia suosikkejaan komeilla kylteillä: "Ehdottomasti finaaliin! Täyttä törinää! Ei huono!"

Yleisö kannusti komeilla kylteillä ja villillä vislaamisella. Kuva: Johanna Manu / Yle

Immo Siren kannustaa myös eturivissä ja nauttii suunnattomasti tunnelmasta.

– Tunnelma on mitä parhain ja lupsakkain! Jokainen on omassa lajissaan mestareita, Siren toteaa.

Immo Siren sanoo olevansa ylpeä seniorikavereistaan. Hänellä on oma suosikki selvillä jo ennen finaalia.

Kuva: Johanna Manu / Yle
Väliajalla yksi kilpailijoista nappasi yleisöstä tanssiseuraa. Kuva: Johanna Manu / Yle

Kaunis kappale kanteleella vie sydämet

Raision kaupungintalon aula hiljenee kuin taikaiskusta. Korkeassa tilassa soi kauniisti Karjalan kunnailla. Ilmassa leijailee haikeus, ja yleisön silmät kiiltävät liikutuksesta. Moni olisi kuunnellut Hannele Virtalan, 65, kanteleen soittoa pidempäänkin.

Yleisö tuntuu olevan parhaasta varsin yksimielinen. Äänikuningatar on kanteleen soitollaan sykähdyttänyt Virtala.

Kun voittaja julkistetaan, alkavat raikuvat aplodit ja vihellykset. Joku kanssakilpailijoista toteaa, että oikea voitti.

Ensiksi itki yleisö, sitten voittaja

Kykykilpailun voittanut Hannele Virtala liikuttuu vasta, kun yleisö on poistunut ja on aikaa hetkeksi istahtaa miettimään kulunutta päivää.

Mikä voimavara senioreissa on! Vuosien kokemus on rikastuttanut niitä taitoja mitä on ollut: lausuntaa, näyttelemistä tai laulua.

Hannele Virtala

– Ihan liikuttunut ja onnellinen tästä, Virtala toteaa ja pyyhkii kyyneleitä.

Virtala lähti mukaan hetken mielijohteesta. Ystävät kannustivat sanoen, että anna mennä vaan. Voittaja itse oli vaikuttunut kanssakilpailijoiden esityksistä.

– Mikä voimavara senioreissa on! Vuosien kokemus on rikastuttanut niitä taitoja mitä on ollut: lausuntaa, näyttelemistä tai laulua. Aivan mahtava kokemus!

Kykykilpailun voittajaa pyydettiin heti valinnan jälkeen myös keikalle. Kantele soi myös palkintokeikalla markkinoilla.

– Killin markkinat elokuussa. Se oli se voitto!

Hannele Virtala voitti eläkeläisten kykykilpailun kanteleen soitollaan. Kuva: Johanna Manu / Yle

Taitoa, iloa ja elämänmyönteisyyttä

Sali on hiljentynyt ja järjestäjät purkavat esiintymislavaa tyytyväisinä. Geronomi Karoliina Haaksiluoto palveluneuvonta Hulvelan Helmestä kertoo, että kykykilpailua toivottiin järjestettäväksi jatkossakin. Tapahtumalla haluttiin tuoda eläkeläisten positiivisuus, elämänmyönteisyys, ilo ja taidot esille. Siinä onnistuttiin.

Muutama sanoi, että kädet tärisevät, hikoiluttaa ja jännittää, mutta kaikilla meni tosi hienosti.

Karoliina Haaksiluoto

– Usein kuullaan nuoremmilta, että eihän ne eläkeläiset osaa mitään. Tai tee mitään muuta kuin kudo villasukkia tai käy tuolijumpassa. Ei se niin ole. Heillä on tietotaitoa ja kykyä esiintyä.

Kuva: Johanna Manu / Yle