Analyysi: Pariisin terrori-isku heilautti Ranskan presidentinvaalikampanjan taas raiteiltaan

Pariisin keskustassa torstai-iltana tehty terrori-isku saattaa nostaa äärioikeistolaisen Marine Le Penin ja oikeiston François Fillonin kannatusta, arvioi Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä.

Pariisi
Poliiseja Champs elyseellä.
Ian Langsdon / EPA

Pariisi*PARIISI *Ranskan presidentinvaalikampanja sai torstai-iltana jälleen yhden dramaattisen käänteen, kun raskaasti aseistautunut hyökkääjä avasi tulen keskellä Pariisia.

Poliiseja vastaan kuuluisalla Champs-Élysées -bulevardilla tehty isku on paitsi äärimmäisen surullinen, myös symboliarvoltaan ja poliittisilta seurauksiltaan merkittävä väkivallanteko.

Ranskan kaikki presidenttiehdokkaat istuivat tapahtuma-aikaan viimeisessä vaaliväittelyssä televisiokanava France2:n studiotalossa. Väittelyn ja samalla koko vaalien käsikirjoitus meni terrori-iskun takia uusiksi.

Perjantaiaamuna julkaistiin uusi mielipidekysely, jonka mukaan sitoutumaton Emmanuel Macron olisi ottanut kaulaa muihin ehdokkaisiin.

Tutkimuslaitos Elaben mukaan Macronia aikoisi äänestää 24 prosenttia ranskalaisista, kun taas oikeistopopulisti Marine Le Penin kannatus olisi pudonnut 21,5 prosenttiin.

Aivan Le Penin kintereillä hengittäisivät oikeiston François Fillon (20 prosenttia) ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon (19,5 prosenttia).

Eilinen isku saattoi kuitenkin muuttaa asetelmaa jälleen Le Penin hyväksi. Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja on koventanut puheitaan maahanmuutosta ja islamista kampanjan loppumetreillä.

Eilisessä vaaliväittelyssä hän syytti nykyhallitusta olemattomista vastatoimista islamistiterrorismin suhteen.

– Jos minä olisin presidentti, iskujen kaikki tekijät olisivat istuneet vankilassa. Terrorismin riski ei voi laskea nollaan, mutta emme voi sallia myöskään nykyistä sadan prosentin riskiä, Le Pen jyrähti.

Nostetta voi saada myös korruptiokohuissa ryvettynyt oikeiston Fillon, joka on hänkin kampanjoinut tiukemman turvallisuus- ja maahanmuuttopolitiikan puolesta.

Ranskan presidentinvaalikampanja on ollut poikkeuksellinen dramaattinen ja yllätyksellinen. Viimeistä kampanjaviikkoa on värittänyt myös terrorismi ja sen uhka; Marseillessa pidätettiin tiistaina kaksi miestä epäiltynä ison terrori-iskun suunnittelusta vaaliviikolle.

Marseillen pidätysten seurauksena presidenttiehdokkaiden turvatoimet kiristettiin jo äärimmilleen. Nyt koko loppukirivaihe meni uusiksi, kun Fillon, Le Pen ja Macron peruivat kaikki viikonlopun kampanjatilaisuutensa.

Myös sunnuntain äänestys sujuu ennennäkemättömien turvatoimien vallitessa. Äänestyspaikoille aiotaan marssittaa ainakin 50 000 ylimääräistä poliisia, santarmia ja sotilasta.

Pariisin terrori-iskun ajoitus oli tarkkaan harkittu. Ranskalaiset äänestäjät joutuvat nyt pohtimaan yhtä tarkkaan, mitä he siihen sunnuntaina vastaavat.