Sampo Terho väläyttää Suomen eroa eurosta ja EU:sta

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivä Sampo Terho pitää todennäköisenä, että Suomi luopuu lähivuosikymmenten aikana eurosta ja palaa omaan valuuttaan.

Perussuomalaiset
Sampo Terho.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ohjelmajulistuksensa perussuomalaisille esitellyt Sampo Terho on valmis nostamaan uuden kansaäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä perussuomalaisten tavoitteeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Terho haluaa, että puolue päättää kansanäänestysasiasta yhdessä, sillä päätös voi katkaista tien seuraavaan hallitukseen.

-Jos päätämme, että haluamme ensi vaalikaudella kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä, sillä varmasti tulee olemaan seurauksia mahdollisiin hallitusyhteistyömahdollisuuksiin, mutta se on sitten viime kädessä muiden puolueiden päätös, Terho arvioi.

Terho ei paljasta vielä omaa kantaansa Suomen mahdolliseen eroon EU:sta.

-Tähän en ole vielä muodostamassa kantaa, vaan siitä meidän täytyy puolueen yhdessä päättää, Terho sanoo.

Terho pitää todennäköisenä, että Suomi eroaa eurosta lähivuosikymmenten aikana. Terhon mukaan kilpailukykysopimusta ei olisi tarvittu, jos Suomi ei olisi eurossa.

– Se toinen vaihtoehto, jos katsotaan pidemmälle 20-, 30-, 40-luvuille, on paluu omaan valuuttaan. Ja kun katsomme tuonne pidemmälle, se vaihtoehto näyttää mahdolliselta, jopa todennäköiseltä. Sanon sen vielä kerran mahdollisimman ymmärrettävästi: kilpailukykysopimusta ei olisi tarvittu, jos emme olisi eurossa, Terho linjasi.

Perussuomalaisten puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa Jyväskylässä.