yle.fi-etusivu

Terrorismiasiantuntijat: Isku Pariisiin vaalien alla oli odotettavissa – Isisin tunnustus poikkeuksellinen

Isis otti vastuun iskusta hyvin pian tapahtuneen jälkeen ja kertoi samalla iskijän nimen. Asiantuntijan mukaan vaalit saattoivat laittaa vauhtia Isisin toimintaan.

terrorismi
Pariisin terroisti-isku.
Ian Langsdon / EPA

Torstaina Pariisin Champs-Élysées'llä poliisin surmannut mies sai mitä luultavimmin iskuunsa pontta Ranskan presidentinvaaleista, arvioivat terrorismiasiantuntijat Yle Uutisille.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismiin ja poliittiseen väkivaltaan perehtyneen vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan terrori-iskuilla on myös aiemmin pyritty vaikuttamaan vaaleihin. Esimerkkinä hän mainitsee Madridin junaiskut vuonna 2004. Iskut tehtiin neljä päivää ennen Espanjan parlamenttivaaleja.

Tammikon mukaan paikan valitseminen Champs-Élysées'llä lähellä presidentin palatsia sekä iskun ajankohta kielivät yhteydestä vaaleihin.

– Kyllähän tässä merkit viittaavat siihen, että halutaan nimenomaan paljon huomiota tälle teolle. Siinä herää tietysti kysymys, että onko haluttu vaikuttaa vaaleihin, Tammikko pohtii.

Tammikon mukaan itse vaikutusta on kuitenkin hyvin vaikea ennustaa. Useampi kärkiehdokas on jo aiemmin ottanut hyvin tiukan kannan kansainväliseen terrorismiin, mikä saa Tammikon epäilemään, että viimeisten päivien tapahtumilla olisi enää vaikutusta vaalitulokseen.

Isis ilmoittautui tekijäksi harvinaisen nopeasti

Terroristijärjestö Isis ehti ottaa iskun nimiinsä jo torstai-illan aikana. Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta pitää Isiksen toimintaa tässä tapaukessa hyvin poikkeuksellisena.

– Vastuun ottaminen iskusta tuli huomattavasti nopeammin kuin tavallisesti eikä heillä ole yleensä ollut tapana nimetä tekijää, Malkki selittää.

Syytä Isiksen nopeudelle ei voi suoralta kädeltä sanoa. Malkin mukaan tavallisesti nopeus on kielinyt siitä, että isku olisi todella Isiksen operoima eikä vain järjestöä sympatiseeraavaan yksittäisen tekijän toteuttama. Vaaleilla on kuitenkin vaikutusta myös tähän.

– Suhteellisella varmuudella voi kuitenkin spekuloida, että iskun ajankohta on valittu vaalien takia, Malkki sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin Tammikon mukaan se, että Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi, ei vielä tarkoita, että se olisi ollut siinä osallisena. Isisille sopiva isku lähellä vaaleja voi olla kuitenkin hyvin tervetullut.

Esimerkiksi Dortmundissa jalkapallojoukkuetta vastaan tehdyn pommi-iskun uskottiin pitkään olevan osa islamistista terrorismia. Perjantaina selvisi kuitenkin, että iskun motiivina on ollut joukkueen osakkeilla keinottelu.

– Isis elää kuitenkin siitä huomiosta, minkä se saa ja kyllä valitettavasti myös tällainen väärä huomio pitää Isistä pitkään otsikoissa, että kyllä Isis siinä mielessä hyötyy tällaisista, Tammikko toteaa.