yle.fi-etusivu

Jyväskylän rajut liikuntarakentamisen suunnitelmat: puretaan jäähalli ja kaikki, rakennetaan uudet

Jyväskylä kaavailee satojen miljoonien eurojen liikuntarakentamista Hippokselle. Sieltä purettaisiin kaikki nykyiset rakennukset, ja rakennettaisiin seitsemän jalkapallokentän verran uutta liikuntatilaa.

liikuntatilat
Jyväskylän jäähallin katsomo.
Muun muassa kilpajäähalli purettaisiin uuden tieltä.Sami Lamminaho / Yle

Jyväskylä aikoo rakentaa koko Hippoksen liikuntakeskittymän uusiksi. Kaikki nykyiset rakennukset purettaisiin, ja rakennttaisiin alusta lähtien uutta.

Alueen rakennuskompleksissa sijaitsevat tällä hetkellä muun muassa Jyväskylän jäähalli, sisäliikunnan monitoimitalo sekä yleisurheilun ja eri palloilulajien suorituspaikkojen Hipposhalli.

– Nyt näyttää siltä, että paras lopputulos saadaan, kun tehdään alusta asti uudet, nykyvaatimusten mukaiset tilat, toteaa Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Uuden rakentamisen etuna on myös se, että pitkän aikavälin elinkaarikustannukset ovat uusilla rakennuksilla vanhoja pienenmmät. Vanhat rakennukset ovat myös peruskorjausiässä.

Suunnitelmien mukaan jäähallin paikalle rakennetaan monen lajin sisäliikuntakeskus. Sinne tulisivat palloilukentät, yleisurheiluhalli sekä kamppailulajit. Lisäksi eri lajien käyttöön tulisi 2200 henkeä vetävä areena.

Korkeudeltaan keskus täyttäisi esimerkiksi lentopallon kansainväliset vaatimukset.

Täysikokoinen jalkapallohalli

Hipposhallin tilalle rakennettaisiin täysimittainen jalkapallohalli 800 hengen katsomolla. Samaan yhteyteen tulisi myös voimistelun ja muiden sisäliikuntalajien keskus, sekä joidenkin pallopelien tiloja.

Kaikkiaan liikuntatilojen määrä alueella kolminkertaistuisi, ja alueelle voisi tulla myös sellaisia lajeja, joita siellä ei nyt ole.

– Poikkeuksellisen laaja kirjo erilaisia liikunnan tiloja, lämpimän tilan pinta-ala vastaa seitsemää jalkapallokenttää, sanoo Hippos2020-hankkeen päällikkö Ilkka Kilpimaa.

Rakentamista tehtäisiin vaiheittain niin, että esimerkiksi vanha jäähalli olisi käytössä sihen asti, että uusi valmistuu. Käytönnössä väistötilojen tarvetta kuitenkin tulee.

Vanhan rakennuskannan purkaminen ja uuden rakentaminen mahdollistaisi myös sen, että pysäköintipaikat sijoitettaisiin erillisten pysäköintitilojen sijaan uudisrakennusten alle.

Pääosin yksityistä rahaa

Hippoksen rakentamisen hintalapuksi on aikaisemmin vilauteltu 300 miljoonaa euroa. Uudet suunnitelmat nostanevat kustannusarviota selvästi.

– Sijoittajat näkevät uudisrakentamisen merkittävästi kiinnostavampana kuin vanhan peruskorjaamisen, sanoo Kilpimaa.

Rakentamisen alueella on tarkoitus alkaa jo vuoden kuluttua. Rakentaminen on tarkoitus toteuttaa pääosin yksityisellä rahalla, ja myös kokonaisuuden operaattorina olisi yhtiö.

– Olen vetänyt tätä hanketta pari vuotta, ja me olemme erittäin hyvässä tilanteessa. Kiinnostuneita on sekä kiinteistösijoittajissa että rakennusyhtiöissä, Kilpimaa sanoo.

Kaupungin ajatus on, että liikunnan käyttömenot eivät huimasta rakentamisesta huolimatta kasvaisi.

– Me haluamme myös varmistaa, että tilojen käyttömaksut eivät karkaa käsistä. Operaattoriyhtiönkin etu on se, että tilat ovat mahdollisimman paljon käytössä, eli se ei voi hinnoitella itseään ulos, sanoo Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntapalveluiden johtaja Ari Karimäki.