yle.fi-etusivu

OM ehdottaa tuomioistuinviraston perustamista – "Sijoitettava Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle"

Viraston vuosittaiset menot olisivat noin 3,5–4 miljoonaa euroa.

oikeusministeriö
Oikeusministeriön kyltti Helsingissä.
Yle

Suomeen pitäisi perustaa tuomioistuinvirasto, joka hoitaisi nykyisin oikeusministeriölle kuuluvat tuomioistuinten keskushallintotehtävät, ehdottaa oikeusministeriö (siirryt toiseen palveluun).

Tuomioistuinvirasto toimisi oikeusministeriön hallinnonalalla, mutta olisi itsenäinen virasto. Se tulisi sijoittaa Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle, asiaa valmistellut toimikunta linjaa.

Tuomioistuinviraston tehtävä olisi huolehtia tuomioistuinten kehys- ja talousarviovalmistelusta, toimitilahallinnosta ja tietojärjestelmistä sekä tuomareiden koulutuksesta yhteistyössä tuomarikoulutuslautakunnan kanssa.

Lisäksi tuomioistuinvirastolle siirrettäisiin tuomioistuinten henkilöstö- ja taloushallinnon tehtäviä. Tuomioistuinvirasto voisi myös huolehtia palvelutehtävistä, kuten käännös- ja tulkkauspalveluista.

OM:n henkilökunta ei riitä

Henkilöstömäärän tulisi olla vähintään 45 henkilötyövuotta, toimikunta arvioi. Koko henkilömäärää ei voida siirtää virastoon oikeusministeriöstä tai tuomioistuimista, joten virastoa varten olisi palkattava lisää henkilöstöä.

Tuomioistuinviraston vuosittaiset toimintamenot olisivat noin 3,5–4 miljoonaa euroa, josta lisäpanostuksen tarve olisi noin kaksi miljoonaa euroa, toimikunta arvioi.

Toimikunnan mukaan viraston perustaminen korostaisi tuomioistuinten riippumattomuutta ja edistäisi tuomioistuinten hallintotehtävien tehokasta ja tuloksellista hoitamista. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vastaavat tuomioistuinvirastot toimivat jo.

Esitys tuomioistuinvirastosta lähtee lausuntokierrokselle kevään aikana. Päätös asiassa etenemisestä tehdään sen jälkeen.