Mummolle lapsenhoitovapaata, kotihoidontukea saa leikata – näin perhejärjestöt remontoisivat lapsivapaat

Yhä useampi taho ehdottaa nyt, että pikkulapsen vanhemmat saisivat siirtää perhevapaitaan muille läheisille, jotka ottaisivat hoitovastuuta.

sosiaalipolitiikka
 Tuttipullo .
AOP

Lapsi- ja perhejärjestöt ottavat nyt kantaa viime kuukausien kuumaan poliittiseen vääntöön – miten isän ja äidin tulisi jakaa perhevapaita ja paljonko Suomen kassasta tätä pitää maksaa.

Puolueet ovat esitelleet omia mallejaan ja myös muun muassa ammattiliitto SAK sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat ehdottaneet konkreettisia muutoksia nykymalliin. Yhteisinä tekijöinä useilla esityksillä on isän vapaakiintiön pidentäminen ja pidemmät vanhempainrahakaudet.

Väestöliiton johdolla perjantaina julkaistu perhejärjestöjen ehdotus vaatii vanhempainpäivärahaan lisää eurojakin. Euroopan neuvostosta on toruttu, ettei suomalainen vähimmäismäärä täytä Euroopan sosiaalisen peruskirjan edellyttämää tasoa.

– Minimikorvaushan on päiväkohtainen, mutta noin 590 euroa kuukaudessa keskimäärin, laskee Väestöliiton toimitusjohtaja Eija Koivuranta.

– Peruskirjassa vähimmäisetuus ei koskaan saisi olla vähemmän kuin 50 prosenttia mediaanituloista. Silloin se lähenisi takuueläkkeen (760 euroa) tasoa.

Isovanhempainvapaat yleisemmiksi – DNA aloitti jo

Ajallisesti järjestöt parantaisivat vanhempainvapaata kestämään yhtäjaksoisesti, kunnes lapsi on puolitoistavuotias. Sen jälkeen alkava kotihoidontuki voisi olla nykyistä pienempi.

– Se potti ilman muuta pienenisi ja sen taso voisi laskea iän myötä. Toisaalta (kokonaisuutena) ehdotus lisää tukea kaikille perheille, jotka eivät välttämättä käyttäisi kotihoidontukea, mutta käyttäisivät sen pidemmän vanhempainpäivärahan. Sieltä tulisi monille perheille nykytilanteeseen verrattuna lisää tukea, Koivuranta sanoo.

Mielenkiintoinen, joskaan ei täysin uusi ehdotus, olisi siirtää vanhempien perhevapaita isovanhemmille tai kenelle tahansa ihmiselle, joka ottaisi pikkulapsesta hoitovastuun. Ajatus on läheistä sukua Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -hankkeelle, jossa DNA helmikuussa kertoi myöntävänsä isovanhemmaksi tulleille työntekijöilleen viikon mittaista palkallista mummo- tai pappavapaata.

Ensimmäisiä vapaita on DNA:lla ehditty kirjata. Järjestelmästä löytyy tällä haavaa neljän työntekijän isovanhempainviikko, kertoo henkilöstöjohtaja Marko Rissanen.

– Lomia on pistetty sisään ja yksi on kuulemma jo käytetty.

Kannanotossaan perhejärjestöt kannustavat yrityksiä laajemmin vastaavaan ja ulottamaan perhevapaita vaikkapa lasten tädille ja sedille.

Ei liian jäykkää pakkoa isille

Äidit käyttävät nykyisellään selvästi valtaosan perhevapaista, mikä voi eriarvoistaa sukupuolia työmarkkinoilla. Vaikka perhejärjestöt haluaisivat jakaa vanhempainvapaita lähtökohtaisesti tasa-arvoisen puoleksi isälle ja äidille, tiukkoja kiintiöitä ne eivät halua.

Pätkätyösuhteiden yleistyessä voi olla esimerkiksi tilanne, jossa isä on töissä jonkun muun äitiyslomasijaisena eikä isän työnantaja katsoisi tässä asetelmassa vanhempainvapaalle jättäytymistä hyvällä.

– Se on erittäin hyvä esimerkki. Juuri tällaisissa katsotaan, että perheen yksilöllinen tilanne on etusijalla ja kannustetaan – mahdollisuuksien mukaan – isien perhevapaiden käyttöön, sanoo Väestöliiton Eija Koivuranta.

Lapsi- ja perhejärjestöjen kannanoton ovat allekirjoittaneet yhdentoista järjestön johtajat. Mukana ovat muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset, Ensi- ja turvakotien liitto sekä Vanhempainliitto.

Lue myös:

Perhevapaiden uudistusta pukkaa nyt joka tuutista – kenen malli helpottaisi sinun tilannettasi eniten?