Koe uusi yle.fi

Joku heistä on Ranskan seuraava presidentti – Esittelemme 5 pääehdokasta

Kärkiehdokkaat ovat gallupeissa muutaman prosenttiyksikön päässä toisistaan. Ranskan vaalien ensimmäinen kierros on sunnuntaina.

Ranska

1

Emmanuel Macron näyttää peukaloaan kannattajille.
Yoan Valat / EPA

Emmanuel Macron

Presidentinvaalien ennakkosuosikki on entinen investointipankkiiri Emmanuel Macron. Hänen nousukiitonsa mielipidekyselyissä on kuitenkin hidastunut kampanjan viimeisinä viikkoina.

Macron on esiintynyt äärioikeistolaisen Marine Le Penin vastavoimana. Hän kannattaa eurooppalaista yhteistyötä ja avoimia rajoja.

Arvo- ja talousliberaali Macron sanoo, että hän ei ole oikealla eikä vasemmalla. Hän haluaa vapauttaa talouden sääntelyä ja on arvostellut Ranskan lyhyttä 35 tunnin työviikkoa. Ohjelmaa on kuitenkin syytetty epämääräisyydestä.

Emmanuel Macron jätti elokuussa sosialistihallituksen, jossa hän toteutti talousministerinä vasemmistolaisten vihaamia talousuudistuksia, ja perusti oman poliittisen liikkeensä.

Nuorekas Macron näyttäytyy uutena kasvona, johon poliittinen eliitti panee toivonsa äärioikeiston ja -vasemmiston pysäyttämiseksi. Hän on naimisissa entisen lukion opettajansa kanssa.

Ikä: 39 vuotta.

Puolue: Poliittista keskustaa edustava En marche! (Eteenpäin!).

Ensimmäinen kierros: 24–25 prosenttia äänistä torstaina (siirryt toiseen palveluun) ja perjantaina (siirryt toiseen palveluun) julkaistujen mielipidetiedustelujen mukaan.

Toinen kierros: Jos Macron pääsee toiselle kierrokselle, hän voittaisi mielipidemittausten mukaan kaikki mahdolliset vastaehdokkaansa saamalla 59–68 prosenttia äänistä. Toinen kierros järjestetään sunnuntaina 7. toukokuuta.

Lue myös Annastiina Heikkilän henkilökuva: Ranskan vaalien yllättäjä Emmanuel Macron – nyrkkeilevä ex-pankkiiri haastaa Le Penin

2

Marine Le Pen puhujakorokkeella punaisessa takissa
Christophe Petit Tesson / EPA

Marine Le Pen

Marine Le Pen pyrkii jatkamaan oikeistopopulismin voittokulkua Yhdysvaltojen Donald Trumpin ja Britannian brexit-äänestyksen jälkeen. Le Pen oli pitkään gallupien kärjessä mutta on nyt jäänyt Macronin taakse.

Le Pen vaatii tiukkoja rajoja maahanmuutolle ja islamin julkiselle harjoittamiselle, aikoo järjestää kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä ja haluaa asettaa ranskalaiset etusijalle asuntoja, työpaikkoja ja sosiaaliturvaa jaettaessa.

Marine Le Pen on vedonnut äänestäjiin myös vasemmistolaisella retoriikalla puhumalla hyvinvointivaltion puolesta ja työväenluokan ahdingosta. Hän kannattaa Venäjän vastaisten pakotteiden purkamista.

Hän on puhdistanut puolueensa mainetta muun muassa erottamalla rasistista möläytyksistä tunnetun isänsä ja edellisen puheenjohtajan Jean-Marie Le Penin.

Ikä: 48 vuotta.

Puolue: Oikeistopopulistinen Front National (Kansallinen rintama).

Ensimmäinen kierros: 21,5–22 prosenttia äänistä viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan.

Toinen kierros: Äärioikeiston vastustajien uskotaan liittoutuvan vastaehdokkaan taakse. Mielipidetiedustelujen mukaan hän häviäisi kaikille vastaehdokkaille ja keräisi 34–42 prosenttia äänistä.

Lue myös Annastiina Heikkilän henkilökuva: Trump ranskalaisittain: Marine Le Pen haluaa tuoda oikeistopopulismin Élysée-palatsin loisteeseen

3

François Fillon puhuu kannattajilleen puhujalavalta.
Sebastien Nogier / EPA

François Fillon

Keskustaoikeiston François Fillonia pidettiin pitkään vaalien todennäköisenä voittajana. Pitkittynyt korruptioskandaali on kuitenkin painanut hänet kärkikaksikon taakse.

François Fillonin puolison Penelopen epäillään nostaneen perusteetta parlamenttiavustajan palkkioita. François Fillon on nyt syytettynä vakavista korruptiorikoksista.

Fillon on silti jatkanut kampanjaansa, jossa hän on luvannut tasapainottaa julkista taloutta leikkaamalla menoja, nostamalla eläkeikää ja pidentämällä Ranskan 35 tunnin työviikkoa.

François Fillon on esiintynyt perinteisiä arvoja kannattavana katolilaisena. Hän toisi peruskoululaisille koulupuvut, tiukentaisi Ranskan maahanmuuttopolitiikkaa ja luopuisi Venäjän vastaisista pakotteista.

Ikä: 63 vuotta.

Puolue: Keskustaoikeistolainen Les Républicains (Tasavaltalaiset).

Ensimmäinen kierros: 19–20 prosenttia äänistä viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan.

Toinen kierros: Fillon voittaisi Le Penin 58–59 prosentin äänisaaliilla. Emmanuel Macronille ja Jean-Luc Mélenchonille hän kuitenkin häviäisi selvästi mielipidetiedusteluiden mukaan.

Lue myös Annastiina Heikkilän henkilökuva: Taistelunhaluinen François Fillon – Presidenttiehdokas rikostutkinnoista huolimatta

4

Jean-Luc Mélenchon puhuu kannattajilleen.
Ian Langsdon / EPA

Jean-Luc Mélenchon

Laitavasemmiston ehdokas Jean-Luc Mélenchon on kirinyt vauhdilla ehdokkaiden kärkinelikkoon kampanjan viimeisten viikkojen aikana. Hän hallitsi television vaaliväittelyitä.

Palavasti puhuva Mélenchon on vedonnut etenkin nuoriin ja niihin vasemmistolaisiin, jotka ovat pettyneet sosialistihallituksen yritysmyönteisiin talousuudistuksiin ja kovaan turvallisuuspolitiikkaan.

Jean-Luc Mélenchon vastustaa kapitalismia ja kannattaa laajamittaista elvytyspolitiiikkaa. Hän lupaa nostaa Ranskan talouden rahoittamalla asumista ja julkisia palveluita sekä torjumalla köyhyyttä. Hän lyhentäisi työviikkoa ja laskisi eläkeikää.

Mélenchon joko neuvottelisi uudelleen Euroopan unionin taloussopimukset tai irroittaisi Ranskan unionista. Samoin Ranska eroaisi hänen johdollaan sotilasliitto Natosta.

Ikä: 65 vuotta.

Puolue: Laitavasemmistolainen France Insoumise (Lannistumaton Ranska).

Ensimmäinen kierros: 19–19,5 prosenttia äänistä viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan.

Toinen kierros: Mélenchon häviäisi keskustalaiselle Macronille saamalla 40–41 prosenttia äänistä. Hän kuitenkin voittaisi mielipidetiedusteluiden mukaan oikeiston Francois Fillonin 56–58 prosentilla äänistä ja äärioikeiston Marine Le Penin vielä selvemmin numeroin.

Lue myös Annastiina Heikkilän henkilökuva: Jean-Luc Mélenchon pyrkii laitavasemmalta Ranskan presidentiksi – Puheet villitsevät jopa hologrammin esittäminä

5

Sosialistipuolueen ehdokas Benoît Hamon puhuu kannattajilleen.
Guillaume Horcajuelo / EPA

Benoît Hamon

Ranskaa hallitsevan sosialistipuolueen ehdokas Benoît Hamon on jäänyt kauaksi kärkiehdokkaiden taakse. Historiallisen epäsuosittua valtapuoluetta odottaa nöyryyttävä vaalitappio ja viides sija.

Hamon voitti sosialistipuolueen esivaalit haukkumalla hallitusta ja lupaamalla vasemmistolaisempaa ja arvoliberaalimpaa politiikkaa.

Hän kannattaa perustuloa, robottien verottamista, työajan lyhentämistä, kannabiksen laillistamista ja kunnianhimoista ympäristöpolitiikkaa.

Vielä helmikuussa häntä kannatti noin 14 prosenttia äänestäjistä. Sittemmin Hamon on jäänyt pahasti keskustalaisemman Emmanuel Macronin ja vasemmistolaisemman Jean-Luc Mélenchonin varjoon.

Ikä: 49 vuotta.

Puolue: Keskustavasemmistolainen Sosialistipuolue (Parti Socialiste)

Ensimmäinen kierros: 7–7,5 prosenttia äänistä viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan.

Toinen kierros: Benoît Hamonin ei uskota pääsevän toiselle kierrokselle.

Lue Annastiina Heikkilän esittely: Ranskan sosialistien ehdokas Benoît Hamon lähtee presidenttikisaan takavasemmalta