Fortum, Kone, Finnair – Analyytikko ensi viikon tulosruuhkasta: "Odotukset pitkästä aikaa realistiset"

Talouden synkkyys on vaihtunut optimismiin, arvioi Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén. Myönteisiä yllätyksiä hän odottaa etenkin Venäjällä toimivien yritysten osavuosikatsauksista.

Tulostiedot
Fortumin Tšeljabinskin voimalaitos Venäjällä.
Muun muassa energiayhtiö Fortumin alkuvuoden tulos julkaistaan ensi viikolla. Asiantuntijan mielestä Venäjältä saattaa olla tulossa myönteisiä tulosyllätyksiä. Kuvassa Fortumin Tšeljabinskin voimalaitos Venäjällä.Fortum

Pörssiyritysten tulosjulkistuskausi alkoi eilen torstaina, kun muun muassa teleyhtiö Elisa kertoi kasvaneesta voitostaan. Tänään perjantaina teräsyhtiö SSAB raportoi päässeensä voitolliseksi tammi–maaliskuussa verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Ensi viikolla luvassa on kosolti osavuosikatsauksia, esimerkiksi pelkästään torstaina yli 20 yritystä julkaisee alkuvuoden katsauksensa.

Odotukset ovat myönteiset, yhtiöiden tulosten odotetaan kasvavan, kuvailee analyysipalvelu Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

– Taloudessa on piristymisen merkkejä. Se luo pohjaa tuloskasvuodotuksille, hän sanoo.

Vilénin mukaan odotukset ovat pitkästä aikaa myös suhteellisen realistisia.

– Olisi iso pettymys, jos tulokset olisivat viime vuoden tasoa. Pörssi on hinnoitellut odotukset rajusti sisään, Vilén sanoo.

"Venäjältä vahvoja lukuja"

Myönteisiä yllätyksiä voivat tuoda esimerkiksi Venäjällä toimivat yritykset, Vilén arvioi. Rupla on vahvistunut ja Venäjän talous kasvaa.

– Venäjällä toimivat yhtiöt tulevat pitkästä aikaa näyttämään suhteellisen vahvoja lukuja, Vilén uskoo.

Toisena mahdollisena yllättäjänä hän mainitsee Suomen kotimarkkinan yritykset.

Suomen talous kasvaa kovempaa kuin on odotettu, hän perustelee.

Tuloslukuja verrataan viime vuoden vastaavan ajan lukemiin. Vilén kuvaa viime vuoden alkua "älyttömän huonoksi".

– Synkkyys on nyt vaihtunut optimismiin. Talous kasvaa eri puolilla maailmaa, hän luonnehtii.

Moni seikka saa yritykset odottavalle kannalle

Yritykset olivat vielä viime vuoden lopulla varovaisia. Vilénin mukaan hyvän talousdatan pitäisi nyt näkyä yritysten optimismina.

– Jos yhtiöt ovat edelleen sitä mieltä, että on vaikeaa, se on huono juttu, se syö pohjaa tuloskasvuodotuksilta, Sauli Vilén arvioi.

Keskeisenä huolena hän näkee poliittiset riskit, joiden vuoksi yritykset eivät investoi. Euroalueella on epävarmuutta, Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on arvaamaton ja geopoliittisia jännitteitä on eri puolilla maailmaa, Vilén luettelee syitä, joiden takia yritykset ottavat aikalisän investointipäätöksissään.