VR:n makasiiniraunio katoaa kaupunkikuvasta – "Sen eristäminen ei enää edusta arvoa mikä sillä on"

Puistosuunnitelmassa makasiiniraunion jyrää punatiilinen taideteos, joka kestää kävelyn ja skeittaamisen.

Arkkitehti Akseli Leinosen suunnittelema "Massa"-teos korvaa makasiinirauniot. Havainnekuva Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelmasta. Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy

Punatiiliraunio näyttää seisovan tiukasti paikallaan, vaikka viereen on noussut Musiikkitalo ja toisella puolella jylläävät keskustakirjasto Oodin raskaat työmaakoneet. Todellisuudessa VR:n makasiiniraunion pätkää pitävät pystyssä metallipalkit ja säältä suojaa pysyvä huputus.

– Se ei kestä pakkasta ja vaatii ulkopuolista tuentaa romahtamisvaaran vuoksi. Lisäksi pohjarakenteet ovat haitta-aineiden pilaamia ja tiilet osin myrkyllisiä, luettelee projektinjohtaja Päivi Etelämäki Helsingin kiinteistövirastosta.

Suunnittelu- ja konsulttiyhtiö Ramboll Finland Oy tutki viime keväänä vielä kerran kiivasta kansalaiskeskustelua synnyttäneen makasiiniraunion.Tutkimustulokset olivat korutonta kertomaa, joten Helsingin kiinteistölautakunta kallistui ajatukseen jonkinlaisesta muistomerkistä.

– Jos tästä jotain säilyttäisi, niin se merkitsisi isoja muutoksia. Tiilet pitäisi purkaa ja rakentaa uudelleen. Tai sitten ne täytyisi koteloida ja suojata. Herää kysymys, mitä me enää silloin muistelisimme, Etelämäki sanoo.

"Tärkeintä on säästää kansalaisaktivismi"

Katse käännettiin Helsingin taidemuseon suuntaan, joka ehdotti makasiinien muistomerkin suunnittelijaksi arkkitehti Akseli Leinosta.

– Mielestäni makasiiniraunioiden eristäminen jonkinlaiseen sarkofagiin ei enää edusta sitä arvoa mikä sillä on. Tärkein pointti on siinä mitä ollaan säästämässä eli kanslaisaktivismia ja ihmisten toimintaympäristöä – mitä myös makasiinit edustivat.

Akseli Leinonen on suunnitellut paikalle punatiilisen, noin 150 neliömetrin laajuisen teoksen maantasoon.

Ideana oli käyttää alkuperäisiä makasiinirakennuksen tiiliä, joita on vuoden 2006 tulipalon jälkeen pidetty varastoituna Helsingin Viikissä. Tiiliä on tallessa kaikkiaan 140 000 kappaletta. Kuntotutkimuksen mukaan ne eivät kuitenkaan kestä käyttöä, joten taideteos toteutetaan kulutusta kestävistä maatiilistä.

– Itse määrittelisin sen antimonumentiksi. Kyseessä on taso, jossa ihmiset voivat olla. Kuitenkin se samalla pyrkii saamaan ihmisten mieliin paikan historian ja kulttuurihistoriallisen merkityksen, Leinonen sanoo.

Arkkitehti Akseli Leinonen ja projektinjohtaja Päivi Etelämäki makasiiniraunioilla. Kuva: Mårten Lampén/ Yle

Puistosuunnitelma ensin, purkulupa sitten

Töölönlahden eteläosan Kansalaistoria ja sen ympäristöä kehitetään entistä monipuolisempaan tapahtumakäyttöön. Nyt luonnosvaiheessa olevassa puistosuunnitelmassa Kansalaistorin reunasta alkava Makasiinipuisto on puutarhamainen alue ja yhdessä keskustakirjasto Oodin kanssa yhtenäistä kaupunkitilaa.

Alueelle on suunnitteilla katukoriskenttä sekä pienten lasten leikkipaikka. Puistoalueesta muodostuu alkupiste Helsingin keskuspuistolle.

Töölönlahden eteläosa on myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden solmukohta. Suunnitelmassa reittejä täsmennetään, jotta kulkeminen sujuu vaivattomammin.

Eteläosan puistosuunnitelmaehdotus valmistunee syksyllä 2017 ja makasiinien purku voidaan ottaa lopulliseen käsittelyyn. Purkamisluvan saaminen edellyttää, että Helsinki myöntää poikkeamisen asemakaavan suojelumääräyksestä.

Havainnekuva Töölönlahden eteläosan puistosuunnitelmasta. Kuva: Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy