Koe uusi yle.fi

Huhumylly tulenaran Pohjois-Korean ympärillä kiihtyy – Siirteleekö Venäjäkin nyt joukkojaan alueelle?

Tiedotusvälineissä on liikkunut tietoja, joiden mukaan Venäjä olisi siirtelemässä joukkojaan Pohjois-Korean tuntumassa. Venäjä kiistää väitteet.

Pohjois-Korea
sotilaita
Venäläisiä sotilaita. Arkistokuva.Zurab Kurtsikidze / EPA

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvamateriaalia, jossa Venäjän väitetään siirtelevän raskasta sotakalustoa taisteluvalmiuteen Venäjän ja Pohjois-Korean rajan tuntumassa.

Asiasta on kertonut ainakin uutistoimisto Interfax AP:n mukaan. Monet muut uutismediat ovat tarttuneet aiheeseen – myös Suomessa.

"Normaalia joukkojen siirtelyä"

Venäjän viranomaiset kiistävät väitteet osittain. Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjän Kaukoidän sotilaspiirin tiedottaja myöntää, että havainnot sotakaluston liikuttelusta ovat oikeita, mutta niissä on kyse joukkojen siirtämisestä takaisin tukikohtiinsa harjoitusten päätyttyä, eikä asialla ole mitään tekemistä Pohjois-Korean ydinohjelman kanssa.

Reutersin mukaan myös duuman puolustuskomitean varapuheenjohtaja Frants Klintsevitš kertoo samaa. Hänen mukaansa kyse on normaalista harjoituksiin kuuluvista joukkojen siirroista, joista on päätetty jo aiemmin, ei valmistautumisesta Yhdysvaltain mahdolliseen Pohjois-Korea -iskuun.

Sittemmin myös Interfax vahvisti Venäjän kommentit.

Kiina sanoo jatkavansa diplomatian tiellä

Aiemmin Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi aihetta toteamalla, että Venäjän joukkojen liikuttelu maan rajojen sisäpuolella ei ole julkista tietoa.

Kiinan ulkoministeriö kertoi perjantaina tukevansa diplomaattisia ponnistuksia jännitteiden laukaisemiksi Korean niemimaalla. Maan puolustusministeriön mukaan Kiinan joukot Pohjois-Korean rajalla ovat normaalissa taistelu- ja harjoitusvalmiudessa eikä niiden valmiustasoa ole nostettu.

Ylen Aasian kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen pääsi käymään huhtikuun alkupuolella Pohjois-Koreassa. Juttuja suljetusta maasta ohessa:

Ylen kirjeenvaihtaja Pohjois-Koreassa: Sodasta ei tietoa, kansa uskoo voittoon

Yle Pohjois-Koreassa: Toimittajat herätettiin ennen auringonnousua seuraamaan Kim Jong-unin katujuhlaa

AP, Reuters