Huippumenestys nostaa KalPan tuloksen runsaasti plussalle – "Vanhoja syntejä saadaan kuitattua"

Finaalipaikka parantaa kuopiolaisseura KalPan taloutta merkittävästi. Kesken loppuottelusarjaa on kuitenkin mahdotonta sanoa mille tasolle tämän kauden tulos lopulta nousee.

KalPa (Jääkiekon Miesten Liiga)
KalPan fanikatsomo
Sakari Partanen / Yle

Jääkiekon SM-kullasta tiukasti taistelevan KalPan talous paranee huomattavasti tällä kaudella. KalPa arvioi runkosarjan jälkeen, että seuran taustayhtiö tekee voittoa vähintään 100 000 euroa.

KalPa-Hockeyn toimitusjohtaja Toni Saksman on kesken finaalisarjaa vielä vaitelias tämän kauden lopullisista talousluvuista. Lipputulot nostavat osaltaan tulopuolta selvästi.

Välierissä ja finaalisarjassa lipputulot menevät aluksi Liigan kassaan. Potista vähennetään erotuomarikulut ja muita menoja. Kulujen jälkeen kultaseura saa lipputuloista 23 prosenttia ja hopeaseura 18 prosenttia.

Parantuva talous on KalPalle enemmän kuin tervetullut, sillä taustayhtiön edellinen voitollinen tulos tuli kaudella 2011-2012 eli viisi vuotta sitten. Tuolloin tulos oli 136 000 euroa. Tämän jälkeen KalPa on tehnyt neljän kauden aikana tappiota yli 1,9 miljoonaa euroa.

– Tämän kauden hyvällä tuloksella saadaan vähän vanhoja syntejä kuitattua, sanoo toimitusjohtaja Saksman.

Voitollinen tulos on jäänyt viime vuosina KalPalle yleensä haaveeksi

KalPan nykyinen liigataival alkoi vuonna 2005. Tämän jälkeen KalPa on tehnyt positiivisen tuloksen vain neljällä kaudella. Peräti seitsemällä kaudella tulos on jäänyt miinukselle.

Toistaiseksi paras kausi taloudellisesti oli pronssikauden jälkeinen 2009-2010. Silloin KalPan liikevaihto oli 6,4 miljoonaa euroa ja tulos 508 000 euroa.

Tälle kaudelle KalPa lähti vajaan 6,1 miljoonan euron tulobudjetilla. Finaalipaikka lisää menoja, mutta myös tulovirta käy kuumana kun esimerkiksi fanituotteita on liikkunut ennätystahtiin.

Myönteistä talousnäkymistä huolimatta KalPa valmistautuu ensi kaudelle maltillisesti. Toimitusjohtaja Toni Saksmanin mukaan tulobudjetti pysyy edelleen noin kuuden miljoonan euron tasolla. Pelaajabudjetin on arvioitu olevan 1,7-1,8 miljoonaa euroa eikä siihenkään ole tulossa merkittävää muutosta.

– Menemme maltillisesti eteenpäin. Joukkueen urheilullista menestystä on vaikea ennustaa. Kauden aikana menojen lisääminen on aina helpompaa kuin kulujen karsiminen, linjaa Saksman.

Hyvät talousnäkymät helpottavat myös yhteistyökumppanien löytämistä. KalPa-pomo Toni Saksman ennakoi, että jonkinnäköistä kasvua on saatavilla silläkin puolella.