Kaupan alalla riidellään jo maksetuilla mainoksilla, lakko uhkaa

Ilman tesiä asiantuntijoilla ja päälliköillä on "dramaattisia puutteita työajan noudattamisessa", sanoo YTN. Työnantajaosapuoli kyseenalaistaa, tarvitaanko tesiä aidosti.

työehtosopimukset
Kauppalehti kansikuva
YTN osti työkiistalle näkyvyyttä Kauppalehden etusivun verran.Yle

Ylempien toimihenkilöiden ammattiliitto YTN uhkaa aloittaa kaupan alalla vapun jälkeen sarjan työtaistelutoimia. Toimet ovat muun muassa K- ja S-ryhmiä sekä Stockmannia koskevia lakkoja, ylityö- ja matkustuskieltoja.

Ilmassa on paljon periaatteellista kiistaa. YTN haluaa jäsenilleen työehtosopimuksen, koska sellaista ei ole. Tesin laatiminen on sellainen asia, josta työnantajaa edustava Kaupan liitto ei suostu neuvottelemaan ollenkaan.

Ilman tesiä kaupan asiantuntijoilla, esimiehillä ja päälliköillä on "dramaattisia puutteita työajan noudattamisessa", sanoo Ville-Veikko Rantamaula YTN:n kaupan alan projektiryhmästä. Lisäksi yleiskorotukset palkkaan jäävät osalta saamatta.

Osapuolet istuvat sovittelupöytään maanantaina. Poikkeuksellisena painostuskeinona YTN julkaisi torstaina Kauppalehdessä etusivun ilmoituksen, jossa soimaa kovin sanoin työnantajaa.

– Kaupan liitto ei ole halunnut lähteä julkisuuspingikseen. Mainonnassa käytetään kärjistettyjäkin keinoja, mutta ehkä on haluttu provosoida, kommentoi Kaupan Liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala asiaa perjantaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.

"Paikallisessa sopimisessa on yksi osapuoli"

– Täytyy muistaa, että paikallista sopimista esimerkiksi työajoista, lomarahoista ja muista olennaisista työsuhde-eduista ei voi sopia, jos liittojen välillä ei ole olemassa jotakin pelisääntöä siihen, miten sovitaan, sanoo YTN:n Rantamaula.

– Tilanne on johtanut siihen, että kaupan alan yrityksissä pelisäännöt ovat lähteneet elämään omaa elämäänsä. Paikallisen sopimisen pöydässä on vain yksi osapuoli ja se on tällä hetkellä työnantaja, joka sanelee mitä tehdään.

Kaupan liiton Lavikkalan mielestä työehtosopimuksella ei ratkaista niitä ongelmia, joilla YTN perustelee tesin tarvetta.

– Meillä on ylitöiden korvaamiseen liittyvät kysymykset jo nyt työaikalaissa, joka on Suomessa harvinaisen tiukka ja selkeä. Meillä on myös tiukka ja selkeä työturvallisuuslaki, jossa on ihan erillinen pykälä jaksamisesta ja kuormittumisen ehkäisemisestä. Työkalut ja keinot on jo olemassa, Lavikkala sanoo.

Lavikkala siteeraa myös Tilastokeskuksen palkkatilastoja, joissa kaupan ylempien toimihenkilöiden palkat kohenivat 12 prosenttia 2011–2016 välisenä aikana. Kaupan myyjillä ja varastolla kehitys oli seitsemän prosenttia.

Ville-Veikko Rantamaula ja Anna Lavikkala sanailivat työkiistasta Ykkösaamussa. Kuuntele koko keskustelu (alkaa kohdasta 29:52.)