Fantomin Kalle ei poraa säiky – opettaa opiskelijalle hampaiden hoitoa: "Jotta käsi tekisi niin kuin aivot käskee"

Fantomiksi nimettyjen tekopäiden avulla opiskelijat treenaavat satoja kertoja perusasioita ennen siirtymistä kliiniseen potilastyöhön.

hammaslääkärit
Hammaslääkärien käyttämä tekopää, fantom-pää.
"Fantomin Kalle" on hammaslääkäriopiskelijan hiljainen työtoveri, joka ei turhia vihoittele, kun opiskelija opettelee hampaiden hoitoa.Marko Siekkinen / Yle

OuluOulun yliopiston Kontinkankaan kampuksella Aapistieltä löytyy useitakin erilaisia laboratorioita. Yksi niistä poikkeaa kuitenkin melko lailla muista. Iso kymmenien neliömetrien kokoinen huone on täynnä muovisia suut ammollaan olevia tekopäitä. Kyseessä on hammaslääketieteenlaitoksen fantom-laboratorio.

Ja toden totta: jokainen näistä puolesta sadasta päästä on kuin suoraan Mustanaamio -sarjakuvasta. Kyse on hammaslääkäri- ja suuhygienistiopiskelijoiden harjoittelupajasta, jossa harjoitellaan potilastyötä ja ensimmäisiä toimenpiteitä tekopäiden avulla.

Ihan mahtava juttu, että päästään näin hyvillä välineillä harjoittelemaan ennen kuin siirrytään siihen potilastyöhön.

Aapo Keränen

Harjoittelupäitä käytetään opiskelun eri vaiheissa. Alkuvaiheessa opiskelijat ottavat tuntumaa hampaiden poraamiseen ja paikkaamiseen, mutta kun varsinainen intensiivinen harjoitusvaihe alkaa, fantomit saavat kokea myös sen, miten hoidetaan ikeniä, poistetaan hampaita, laitetaan hammasrautoja, poistetaan hammaskiveä ja miten vaativiakin hammaskirurgisia toimenpiteitä tehdään.

Eikä fantom valita, vaikka homma ei aivan ensiyrittämällä nappiin menisikään. Ennen pitkää ja perusteellista fantom-treenaamista ei opiskelijoilla ole kliiniseen potilastyöhön asiaa. Mutta harjoitus tekee mestarin. Suomalainen hammaslääkärikoulutus on huippuluokkaa.

Oulun yliopiston hammaslääketiteen koulutuslaboratorio, fantom-laboratorio
Oulun yliopiston fantom-laboratorioksi nimetty harjoittelutila on saanut uudet tilat viime kuussa.Marko Siekkinen / Yle

– Kyllä täällä pystytään hyvin simuloimaan ja matkimaan sitä, miten toimenpiteet myös oikeassa hoitotilanteessa tehdään, kertoo Oulun yliopiston hammaslääketieteen professori Kyösti Oikarinen.

Aluksi opetellaan perusasiat

Ensimmäiset kosketukset fantom-laboratorioon hammaslääkäriopiskelijat saavat yleisen lääketieteellisen perukoulutuksen jälkeen toisen opiskeluvuoden keväällä. Silloin otetaan vielä tuntumaa kädentaitoihin ja instrumenttien käyttöön.

– Tämä on enemmän treenaamista siihen, että kädet tekisivät niin kuin aivot käskee, kuvailee ensimmäisten harjoitusten merkitystä vastuuopettajana opiskelijoita ohjaava tutkijatohtori Marja-Liisa Laitala.

– Muotoillaan tässä nyt etuhammasta ja koetetaan luoda tästä vahasta mahdollisimman aidonnäköinen ja muotoinen, kertoo fantom-laboratoriossa ensimmäisellä kurssillaan oleva opiskelija Paavo Ruka seitsenpäiväisen koulutusjakson ensimmäistä työtään.

Varsinainen kliininen simulaatiokoulutus käynnistyy kolmannen vuoden syksyllä. Siitä lähtien fantom-laboratorio onkin opiskelijoiden tärkein opiskelupaikka. Edessä on pitkiä päiviä ja paljon uutta asiaa.

Hammalääkäriopiskelijoita Oulun yliopiston fantom-laboratoriossa.
Ensimmäinen harjoitustyö fantom-laboratoriossa alkaa hampaiden muodon tutkimisella.Marko Siekkinen / Yle

– Kyllä sitten tehdään aika pitkiä päiviä ja pitää myös olla aina paikalla, kertoo Rukan kurssikaveri Inka Tikkanen.

– Sitten harjoitellaan poraamista, paikkaamista ja ikenien hoitoa, hammaskiven poistoa, eli ihan sitä oikean hammaslääkärin perustyötä, kertoo Marja-Liisa Laitala.

Kun hampaiden paikkauksen salaisuudet ovat vuoden aikana vähitellen tulleet tutuiksi, opiskelijat pääsevät käyttämään oppejaan myös klinikalla ja oikeiden potilaiden kanssa.

– Mutta jotta sinne päästään, on käytävä läpi kaikki hoitovälineet ja hoidon välivaiheet turvallisessa ympäristössä ja tänne voidaan tarpeen vaatiessa myös palata vielä kertaamaan asioita, kertoo Kyösti Oikarinen.

Mahtava harjoitteluympäristö

Neljännen vuosikurssin opiskelija Aappo Keränen oli mukana fantom-laboratoriossa opettajien apuna neuvomassa uusia tulokkaita. Hänelle fantom-pää, eli tutummin Fantomin Kalle, on jo tullut tutuksi jo pitkiltä kursseilta.

– Kyllä varmaan oikean ihmisen kanssa jännittää enemmän, mutta toki kyllähän se oli jännittävää ensimmäistä kertaa käyttää poraa ja sillä tavalla. Onhan se sillain ihan omanlaisensa juttu

– Ihan mahtava juttu, että päästään näin hyvillä välineillä harjoittelemaan ennen kuin siirrytään siihen potilastyöhön, Keränen kiittelee.