Lehdet 100 vuotta sitten: Pakkoruotsia vastustettiin jo 1917

Vladimir Iljitš Lenin oli jo matkustanut Suomen kautta Pietariin, mutta hämäläiset sanomalehdet eivät asiasta tienneet tai välittäneet huhtikuun lopulla 1917. Sen sijaan suomalaisuus oli kovaa huutoa. Ruotsin kielen pakollisuus kouluissa sai huutia jo sata vuotta sitten.

historia
Kuvakaappaus Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Hämeen Sanomat 21. huhtikuuta 1917: Oppikoulujen lukusuunnitelmista

Suomen koululaitos on päässyt painajaisesta, kun keisarinvalta kaatui. Maamme kouluille laaditaan nyt uudet lukusuunnitelmat… Niitä laadittaessa on ratkaistava se pulmallinen kysymys mitä aineita lukusuunnitelmaan on otettava….

Meidän oppikoulujemme työtä on haitannut ja haittaa yhä monet kielet, joita täytyy oppia, paitsi äidinkieltä, ruotsia, venäjää, saksaa ja ranskaa tai englantia. Siis neljää vierasta kieltä! Siitä on seurauksena se, että etteivät oppilaat voi oppia yhtään vierasta kieltä niin, että sillä voisivat tulla toimeen.

Jotain tässä on tehtävä…. Mutta minkä ottaa ja minkä jättää, siinä kysymys….

Suomen senaatti on jo määrännyt venäjän pakolliseksi poikaoppilaille…. Jäljellä olevista neljästä kielestä … on siis parhaat valittava.

Näyttää siltä, että Suomen oppilaiden yhä enemmän tulee pyrkiä siihen, että he taitavat jotakin tai joitakin yleiseurooppalaisia kieliä, niin että tulevat niillä toimeen.

Ruotsin kieli meillä jää yhä enemmän syrjäkieleksi, jota muutamat virkamiehet ainoastaan tarvitsevat… Ylioppilaat tarvitsevat sitä etupäässä sentähden, että ruotsinkiihkoiset yliopiston opettajat eivät tahdo pitää luentojaan suomeksi. Mutta se epäkohta täytyy hetimiten saada poistetuksi…

Luulisi Suomen suomalaisten oppikoulujen ja sen nuorison voittavan siitä, että ruotsinkieli jätettäisiin sellaiseksi oppiaineeksi, jonka oppilaat saisivat ottaa aineekseen tai jättää pois, jolloin he enemmän lukisivat saksaa ja englantia tai ranskaa.

Kuvakaappaus KOP:n mainoksesta Hämeen Sanomista sadan vuoden takaa
Hämeen Sanomat / Kansalliskirjaston digitoidut aineistot

Riihimäen Sanomat 21. huhtikuuta 1917: Taskuvarkaita varottava

Tuon tuostakin tapahtuu taskuvarkauksia m.m. Riihimäen asemalla. Niinpä viime tiistai-iltana Pietariin menevästä iltajunasta oli kahdelta Riihimäeltä junaan nousseelta tungoksessa viety rahakukkarot…

Varkauksia

Viime lauantaita vasten yöllä katosi Riihimäen aseman tavaratoimiston kassasta 1500 markkaa rahaa. Varkaista tai rahojen katoamisesta ei vielä eiliseen mennessä ollut selvyyttä…