Edes syöpämyrkyt eivät häiritse: vanhat sähköpylväät ovat niin haluttuja, että niitä jopa varastetaan

Vanhoja sähköpylväitä saa käyttää uudelleen vain teolliseen tarkoitukseen. Kuluttajille niitä ei terveyshaittojen vuoksi enää anneta.

Kuluttajatuotteiden turvallisuus
Vanhoja sähköpylväitä pinossa.
Juha Vauhkonen / Yle

Vaikka vanhoja sähköpylväitä ei ole saanut enää pitkään aikaan luovuttaa kuluttajille, ne ovat edelleen haluttua tavaraa joissakin piireissä.

Energiayhtiö Savon Voimasta kerrotaan, että aina kun pylväitä poistetaan käytöstä, sana leviää puskaradiossa ja tiedusteluita tulee paljon. Innokkaimmat jopa varastavat pylväitä teiden varsilta.

– Kyllähän niitä varmaan voi hävitä sieltä, ainakin urakoitsijan ilmoituksen mukaan, rakennuttaja Eka Partanen Savon Voiman verkkoyhtiöstä pyörittelee.

Vanhoissa pylväissä on ulommaisena muutaman sentin kerros CCA-kyllästettyä puuta. Kyllästeenä on kuparin lisäksi arseenia ja kromia. Arseenipentoksidi on myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää ihokosketuksen kautta (siirryt toiseen palveluun). Myös kromi on haitallista ja ärsyttää ihoa. Nykyään sahatavarana myytävä puu ei sisällä arseenia eikä kromia.

Tämän vuoksi vanhaa kyllästettyä puuta ei saa käyttää paikkoihin, joissa se on ihoa vasten eikä sitä ainakaan kannata polttaa saunan uunissa. Sitä ei ylipäänsä saa käyttää asuinrakennuksessa eikä sen pihapiirissä.

On järkevää käyttää pylväitä uudelleen siellä, missä se on turvallista.

Mimma Jäntti

Terveyshaitat eivät kuitenkaan häiritse kaikkia: Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan vanhoista sähköpylväistä on tehty melkein mitä vain laitureista ja hiekkalaatikoiden reunuksista jopa kaivonkansiin, saunoihin ja saunanlauteisiin.

– Jotkut suhtautuvat hyvin huolettomasti näihin asioihin, Tukesin ylitarkastaja Tapio Korkolainen toteaa.

Tukesiin tulee aika ajoin yhteydenottoja CCA-kyllästetyn puun käytöstä. Vanhojen pylväiden hamstraajat eivät tietenkään ole linjan päässä, vaan naapurit tai uudet asukkaat, jotka epäilevät jossakin rakenteessa olevan ongelmajätepuuta. Virastosta neuvotaan ottamaan asiassa yhteyttä kunnan terveysviranomaiseen.

Tukes on vuosien varrella pyrkinyt levittämään tietoa vanhojen kyllästeiden haitoista. Korkolaisen mukaan niiden luvaton uusiokäyttö onkin harvinaistumaan päin.

"On järkevää käyttää uudelleen"

Vaikka käytöstä poistuvia sähköpylväitä ei saa luovuttaa kuluttajille, niitä saa ja kannattaa käyttää uudelleen teolliseen tarkoitukseen. Y-tunnuksellinen yritys voi saada luvan käyttää pylväitä esimerkiksi kantaviin rakenteisiin.

Pylväitä ei saa kuitenkaan käyttää mihinkään sellaiseen rakenteeseen, jossa on vaaraa ihoaltistuksesta. Niitä ei myöskään anneta varastoon, vaan hankkijan on tiedettävä, mihin pylväät käytetään. Yrittäjän on allekirjoitettava luovutuslomake ja liitettävä mukaan karttaliite.

– On järkevää käyttää pylväitä uudelleen siellä, missä se on turvallista, sanoo Savon Voiman ympäristöasiantuntija Mimma Jäntti.

Savon Voiman alueelta jää tänä vuonna eläkkeelle jälleen tuhansia sähköpylväitä, kun yhtiö vie sähkökaapeleita maan alle yli sadan kilometrin matkalla Pohjois-Savossa. Yhtiöllä ei ole vanhoille pylväille uusiokäyttöä, vaan niistä luovutaan.

Jotkut suhtautuvat hyvin huolettomasti näihin asioihin.

Tapio Korkolainen

Hyväkuntoiset pylväät menevät eteenpäin muille yrityksille. Huonokuntoiset pylväät ja ne, joille ei muuten löydy käyttöä, päätyvät Ekokemin polttolaitokseen Riihimäelle.

Hieman samankaltainen ilmiö ovat vanhat ratapölkyt. Myös niitä on kyllästetty syöpää aiheuttavalla aineella, kreosootilla. Nykyään ratapölkyt valmistetaan lähinnä betonista.

Päivitys 26.4.: Lisätty maininta siitä, että nykyään sahatavarana myytävä puu ei sisällä arseenia eikä kromia.