Sukupuolitauteja voi nyt testata etänä Seinäjoella

Seinäjoella voi testata klamydia- ja tippuritartunnan etäpalveluna. Testi tilataan ja palautetaan anonyymisti, ja myös vastaus tulee nettipalveluun.

sukupuolitaudit
Nainen ja mies käsi kädessä.
Hanne Kinnunen / Yle

Seinäjoella voi ensimmäisenä pohjalaiskuntana testata sukupuolitauteja etänä. Keväästä alkaen seinäjokelaiset voivat testata klamydian ja tippurin kotona ilman vastaanotolla käyntiä.

Aiemmin testaus on ollut käytössä muun muassa Vantaalla ja Tampereen opiskelijaterveydenhuollossa YTHS:ssä.

Palvelusta hyötyvät kaikki seinäjokiset, koska klamydia- ja tippuritartuntoja on kaikenikäisissä. Lisäksi arviolta 80 prosenttia naisista ja 50 prosenttia miehistä on tartunnasta huolimatta oireettomia.

– Näin saamme hoidon piiriin myös sellaiset, jotka ovat oireettomia, sanoo osastonhoitaja Hilkka Välimaa Seinäjoen terveyskeskuksen Y-talolta.

Myös anonyymiys on sukupuolitautitestauksessa iso asia.

– Näin saamme testattua niitäkin, jotka eivät tohdi mennä. Onhan se aika iso kynnys lähteä pyytämään klamydia- tai tippuritestiä, Välimaa arvelee.

Etätestissä näytteenottopakkaus tilataan netistä ja näyte jätetään postin kuljetettavaksi laboratorioon. Kuoren voi tipauttaa mihin tahansa postilaatikkoon, sillä postimaksu on maksettu. Myös testituloksen voi käydä katsomassa netissä. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella.

Ei voi mennä pieleen

Välimaan mukaan testi ohjeineen on niin helppokäyttöinen, ettei tulos voi siitä vääristyä. Näytteenottopakkaus toimitetaan valkoisessa kirjekuoressa tarkkoine ohjeineen.

– Se on pakattu niin, että näyte säilyy hyvänä kolmekymmentä vuorokautta. Näin keväällä jos on yöpakkasia, pieni jäätyminenkään ei näytettä pilaa, Välimaa kertoo.

Kun vastaus on valmis, asiakas saa siitä tekstiviestin. Tämän perusteella tuloksen voi käydä katsomassa palvelusta. Jos tulos on negatiivinen, se ei aiheuta toimenpiteitä.

Sen sijaan postitiivinen testitulos edellyttää käyntiä terveyskeskuksessa, mutta ajanvarauksenkin sinne voi tehdä sähköisesti. Lääkehoito tippuriin ja klamydiaan on maksuton.

Maksuttoman näytteenottopakkauksen voi tilata kotiin osoitteesta seinajoki.telelab.fi (siirryt toiseen palveluun).