1. yle.fi
  2. Uutiset

"Ai, sä oot känkkäränkkä-iässä" – Vaihdevuosina voimaantuneita naisia väheksytään yhä

Asiantuntija kannustaa naisia ilmaisemaan mielipiteensä rohkeasti ja hankkimaan hyvän lääkärin.

vaihdevuodet
Nuoria työpajassa Uuraisilla.
Simo Pitkänen / Yle

Vaihdevuodet mullistavat sekä naisen kehon että mielen. Moni herää uudella tavalla miettimään omaa arvoaan ihmisenä.

– Aika moni sanoo, että on ikänsä ollut sovitteleva ja sopeutuva "öljyä laineille" -tyyppi. Yhtäkkiä vaihdevuosissa syntyy tarve sanoa ääneen, mitä minä ajattelen ja minua on kuunneltava, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila.

Kun koko elämänsä muiden vaatimuksiin mukautunut noin viisikymppinen nainen alkaa ilmaista mielipiteitään, on lähiympäristö ymmällään. Yhä vieläkin nainen saa usein osakseen vähättelyä työpaikalla tai muissa yhteisöissä.

– Vaihdevuosia ivataan ja halveerataan. Helposti kommentoidaan tyyliin "ai, sä oot nyt tossa känkkäränkkä-iässä" tai "sulla ei taida olla lääkitys kohdallaan".

Hormonikorvausta tai ei – aina väärin valittu

Ilkeilyyn syyllistyvät myös naiset itse. Jotkut naiset kokevat, että esimerkiksi vaihdevuosioireiden hoitoon käytetystä hormonikorvaushoidosta voi olla vaikea kertoa avoimesti.

– Hormonikorvaushoidosta saatetaan syyllistää. Ikään kuin ei hyväksyttäisi sitä, että kanssasisar voi hyvin. Tai ikään kuin saisi kirkkaamman kruunun, kun urheasti taistelee vaivojensa kanssa, Pirkko Brusila kuvailee.

Brusila toivoo lisää ymmärrystä ihmisten välille. Ikä tai suorituskyky eivät ole ihmisarvon mitta. Ikä tai sukupuoli eivät myöskään oikeuta epäasialliseen kommentointiin tai mielipiteiden ohittamiseen.

Hyvä gynekologi on kullan arvoinen

Vaihdevuosissa esiin nouseva ajatusten tuulettamisen tarve näkyy myös lääkärin valinnassa. Jos ehkäisyasiat on aiemmin hoitanut yleislääkärillä, on vaihdevuosi-iässä hyvä hakeutua naisten terveysasioihin erikoistuneen lääkärin puheille.

Moni vaihtaa tässä vaiheessa miesgynekologin naiseen. Muutosten keskellä vertaistuen ja ymmärretyksi tulemisen tarve voi olla suuri.

– Kannustan luomaan hyvän suhteen oman hoitavan lääkärin kanssa, että voi kaikista mieltä askarruttavista asioista kysyä. Kun asioita voi lääkärin kanssa pohdiskella, ne asettuvat omaan lokeroonsa ja niihin löytyy ratkaisu, lohduttaa naistentautien erikoislääkäri Pirkko Brusila.

Oireet voivat yllättää hormonaalista ehkäisyä käyttäneet

Hyvä lääkärisuhde on arvokas varsinkin silloin, kun vaihdevuosioireet säikäyttävät. Näin voi käydä esimerkiksi pitkään hormonaalista ehkäisyä käyttäneille naisille, jotka eivät enää tunne omaa luonnollista kuukautiskiertoaan.

– Voi olla hämmentävää ja pelottavaakin, kun joutuu luopumaan itselleen hyväksi osoittautuneesta ehkäisytavasta. Jos omaa hormonitoimintaa ja kuukautiskiertoa vielä on, fyysinen muutos voi olla merkittävä.

Vaihdevuodet antavat itsestään vihjeitä myös hormonaalisen ehkäisyn "alta".

– Nainen, joka osaa omaa kehoaan kuunnella, kyllä aistii että jotain muutosta on tapahtumassa, Pirkko Brusila vakuuttaa.

Tyypillisiä ensioireita ovat vuodon muuttuminen niukemmaksi, limakalvojen kuivuminen, hikoilupuuskat ja mielialan vaihtelu. Oireisiin on olemassa hyviä hoitoja.

Vaihdevuosien muutosvoimasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Uusi elämänvaihe voi olla mahdollisuus entistä parempaan ja enemmän omannäköiseen elämään.

Lue myös: "Monet naiset tsemppaavat liikaa" – Nainen, relaa ja iloitse vaihdevuosista!

Lue seuraavaksi