Koe uusi yle.fi

Turkin oppositio ei luovuta – Kansanäänestyksessä hyväksytyt leimaamattomat äänet punnitaan seuraavaksi oikeudessa

Turkin pääoppositiopuolue haluaa viheltää pelin presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta poikki, kunnes oikeus ratkaisee sunnuntain äänestyksen leimaamattomien äänten kohtalon.

Ulkomaat
Ihmiset osoittavat mieltään äänestystulosta vastaan 19. huhtikuuta Istanbulissa.
Ihmiset osoittavat mieltään äänestystulosta vastaan 19. huhtikuuta Istanbulissa.Sedat Suna / EPA

Turkin oppositio on edelleen tyytymätön vaalilautakunnan päätökseen hyväksyä myös leimaamattomat äänet sunnuntain kansanäänestyksessä, jossa kysyttiin kannatusta presidentin valtaoikeuksien laajentamiselle.

Jo äänestyspäivänä kaksi oppositiopuoluetta ilmoitti vaativansa, että ainakin 37 prosenttia äänistä on laskettava uudelleen.

Nyt tasavaltalaisen kansanpuolueen (CHP) varapuheenjohtaja Bülent Tezcan ilmoitti, että leimaamattomien äänten hyväksyminen on lainvastaista, ja asia viedään oikeuden ratkaistavaksi.

– Teemme korkeimpaan hallinto-oikeuteen valituksen, jossa vaadimme perumaan keskusvaalilautakunnan päätöksen hyväksyä leimaamattomat äänet, hän sanoi.

CHP:n tueksi on asettunut myös toinen oppositiopuolue.

Tezcanin mukaan puolue vaatii myös, että äänestyksen virallista tulosta ei julkisteta ennen kuin asia on ratkaistu. Alun perin viralliset tulokset on tarkoitus julkistaa 10–12 päivää äänestyksen jälkeen.

Pääministeri Binali Yıldırım sanoi uutistoimisto AP:n mukaan, että vaalitulos on lopullinen, sitä pitää kunnioittaa, ja on hyödytöntä yrittää haastaa sitä oikeudessa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan voitti sunnuntaina äänestyksen, joka laajentaa presidentin oikeuksia entisestään. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan äänestyksessä oli epäselvyyksiä.

Reuters, AP