1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Patsaat ja muistomerkit

Kiss-yhtyeen maski ja Tapparan pelipaita – Missä menee taideteosten somistuksen raja?

Saako patsaan pukea mainospaitaan? Kysymys jakoi mielipiteitä Tampereella, jossa Wäinö Aaltosen pirkkalaisveistoksilla on milloin pianokilpailun, milloin jääkiekkoseuran paita yllään.

Tampereen Hämeensillan patsaat vaihtoivat vaatteet perjantaina. Pianokilpailun t-paita vaihtui Tapparan pelipaitaan. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tampereella Hämeensillan patsaat saivat perjantaina Tappara-paidat päälleen. Helsingissä rautatieaseman kivimiehet esiintyvät vappuna Kiss-maskeissa.  Kaikkia suuntaus ei miellytä.

– En erikoisemmin tykkää siitä, mun mielestä patsaat sais olla patsaina, hyvinkääläinen Aimo Strömberg sanoo.

Tamperelainen Marita Naaralainen pukisi Hämeensillan patsaat kaikista mieluiten Tapparan pelipaitoihin.

– Mun mielestä se on tosi kiva idea. Minä ja lapset tykätään ihailla niitä aina.

Kyselyt patsaiden somistuksesta on Tampereen kaupungin museotoimen kokoelmapäällikkö Tapio Suomisen mukaan lisääntyneet.

– On olemassa vaara, että patsaat aletaan tulkita ilmaisena mainostilana keskellä kaupunkia. Se ei tietenkään tule kysymykseen kun kyseessä on taideteos, Suominen sanoo. Hän on mukana asiantuntijaryhmässä, joka linjaa rajat patsaiden koristelulle Tampereella.

Tekijänoikeudet on otettava huomioon

Vappuna patsaat ympäri Suomea saavat ylioppilaslakin päähänsä. Pikkuhiljaa käytäntö on laajentunut myös muihin tempauksiin.

Somisteet saavat olla patsaiden päällä korkeintaan neljä päivää. Näin on ainakin Tampereella linjattu.

Tampere ei halua Hämeensillan patsaista yleistä mainospaikkaa. Lupa koristeluun annetaan vain tietyin ehdoin. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Veistosten muuttaminen ei ole sallittua ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Nyt on ajateltu, että neljä päivää on siedettävissä oleva aika. Sitä ei vielä tulkita veistosten muuttamiseksi, Suominen sanoo.

Patsaiden koristelu ja tekijänoikeuskysymykset puhututtavat. Tampereella kaupungin julkisen taiteen ohjausryhmä aikoo selvittää, kuinka asian kanssa edetään kyselyiden lisääntyessä, ja mitkä ovat somistuksen rajat.

Helsingin kivimiehet saavat vappunaamarit

Helsingin rautatieaseman kivimiehet on tuttu näky VR:n mainoksista. Nyt myös itse taideteokset saavat ensimmäistä kertaa koristusta päälleen Kiss-bändin maskien muodossa. Bändin esiintymistä Helsingissä odottavat fanit maalaavat 3D-maskit, jotka lasketaan patsaiden kasvoille ensi viikon perjantaina.

Nämä Emil Wikströmin veistokset ovat VR:n mainoksista tuttuja. Kuva: Soile Laaksonen / VR Group

Helsingin taidemuseon projektisuunnittelija Klas Fontell sanoo patsaiden pukemisen ja erilaisten tempauksien lisääntyneen vuosien kuluessa. Fontellin mielestä etenkin mainostaessa pitää olla tarkkana.

– Tämä ei ole ihan yksinkertainen kysymys. Tässä on tietenkin aina kyseessä tekijänoikeudet ja taiteellinen näkemys. Kyllähän taiteilijalla taikka tekijänoikeuksien omistajalla pitäisi olla jotakin sanottavaa esimerkiksi tämäntyylisiä tempauksia tehdessä.

Fontell hyväksyy tempaukset, kunhan ne tehdään taideteoksia kunnioittaen ja niitä vahingoittamatta.

Lyhytaikainen somistus piristää kaupunkikuvaa

Kaupalliset tunnukset tai mainonta on Tapio Suomisen mukaan Tampereen Hämeensillan veistoksien avulla kiellettyä. Millä kriteereillä somisteet hyväksytään?

– Tietysti täytyy harkita mikä tapahtuma herättäisi mielenkiintoa koko kaupungissa. Tampere on jääkiekkokaupunki, joten jääkiekko-otteluiden on ajateltu olevan sellaisia tapahtumia, Suominen sanoo.

Kokoelmapäällikkö Tapio Suominen kertoo, että kyselyt Hämeensillan patsaiden somistuksesta ovat lisääntyneet. Kuva: Jaakko Virolainen / Yle

– Patsaiden tekijänoikeutta tulee kunnioittaa, mutta toisaalta ei haluaisi olla kauhean ryppyotsainen ja kieltää tämän tyyppistä toimintaa. Kyllähän tätä maailmalla tehdään muutenkin.

Katso videolta, miten Hämeensillan kulkijat kommentoivat asiaa.

Hämeensillan patsas Tapparapaita päällä