Kilpailu- ja kuluttajavirasto antoi ensimmäisen päätöksensä julkisista hankinnoista – haaviin jäi Soite Keski-Pohjanmaalta

Viraston mukaan Soite suosi yhtä yritystä, kun se teki tarjouspyynnön vanhusten etälääkäripalvelusta.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Lähikuvassa mieshenkilö lääkärintakissa stetoskooppi kaulallaan.
Elina Bäckman / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) antoi perjantaina ensimmäisen päätöksensä julkisten hankintojen valvonnassa. Virasto on valvonut julkisia hankintoja vuoden alusta, jolloin hankintalaki tuli voimaan.

Ensimmäisenä KKV joutui puuttumaan Keski-Pohjanmaan sote-yhtymä Soiten toimiin. Päätöksen mukaan Soite suosi yhtä yritystä, kun se teki tarjouspyynnön vanhusten etälääkäripalvelusta viime tammikuussa.

Suosimisen takia vain yhdellä palveluntuottajalla oli mahdollisuus voittaa kilpailutus ja käytännössä hinnoitella palvelunsa haluamallaan tavalla. Hankintapäätöstä ei kuitenkaan ehditty vielä tehdä.

KKV:n päätöksestä ei tule seuraamuksia, vaan kyse on vain ohjaavasta valvonnasta.

– Soiten harkintaan jää, miten he katsovat, että päätös vaikuttaa heidän toimintaansa, KKV:n erikoistutkija Keijo Ranta sanoo.

Soite käsittelee KKV:n päätöstä kokouksessaan ensi tiistaina. Toimitusjohtaja esittää hallitukselle, että kyseinen hankinta keskeytetään ja Soite laatii uuden tarjouspyynnön.