1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Digitaalinen tieto

Satuit kuolemaan ja tärkeät tietosi hävisivät netissä – suomalainen startup tarjoaa ratkaisua

Emonum-palvelun kehittäjät uskovat, että netissä on tarvetta tietojen turvalliselle säilytyspaikalle, jossa käyttäjät alkavat samalla pohtia suhdettaan läheisiinsä ja omaan kuolemaansa.

Digitaalinen tieto
Pariskunnan kuva älypuhelimen näytöllä.
Julian Stratenschulte / EPA

Yhä useamman ihmisen henkilökohtaiset tiedostot ovat netissä ja erilaisilla digitaalisilla laitteilla hajallaan. Tietoja voi olla sosiaalisen median palveluilla tai pilven säilytyspaikoilla.

Tiedot ovat usein eri salasanojen ja erilaisten käyttösopimusten takana. Niitä uhkaa häviäminen, jos käyttäjä kuolee: Omaisille voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta saada tietoja haltuunsa, jos salasanat häviävät. Joskus kuolleen henkilön netissä olevista tiedoista ei edes tiedetä.

Lappeenrantalainen Emonum-startup-yritys haistaa monimutkaisessa tilanteessa bisnesmahdollisuuden.

– Meillä on miellyttävä käyttöliittymä, jonka avulla käyttäjä voi tallentaa kaikki tärkeät ja merkitykselliset asiansa yhteen paikkaan ja käyttää niitä omassa arkikäytössä, Emonum-palvelun keksinyt Ville Hyyryläinen kertoo.

– Ne voivat olla esimerkiksi salasanoja, passikopioita, vakuutustodistuksia tai valokuvia. Ihan tavallista arvokasta säilytettävää, joka olisi yhdessä paikassa helposti saatavilla.

Hyyryläisen mukaan kaikki tiedot ovat turvallisessa tallessa. Myöskään palvelun tarjoajalla ei olisi pääsyä niihin. Kaikki tiedot olisivat myös yksiselitteisesti palvelun käyttäjän omistuksessa.

Digitaalinen testamentti

Digitaalisia tietoja, esimerkiksi sosiaalisen median tilejä, jää kiihtyvällä vauhdilla isännöttömiksi omistajan kuoleman jälkeen. Myös tietojen omistusoikeus saattaa olla kiistanalaista, kun omistaja on kuollut.

Hyyryläisen mukaan ongelmalle ei ole nykyään kätevää ratkaisua.

– Voisi sanoa, että niinkin luonnollinen asia kuin kuolema ei ole tyylikkäästi ratkaistu missään nykyisessä palvelussa.

Hyyryläisen ratkaisu ongelmaan on eräänlainen digitaalinen testamentti, jolla käyttöoikeudet ja omistajuus voidaan siirtää.

Voisi sanoa, että niinkin luonnollinen asia kuin kuolema ei ole tyylikkäästi ratkaistu missään nykyisessä palvelussa.

– Käyttäjän tahdon mukaisesti kohdellaan kaikkea digitaalista tietoa, jota hänellä on ennen kuolemaa ollut hallussaan, Hyyryläinen kertoo.

Palvelulla on yhteistyösopimuksia myös viranomaistahojen kanssa. Näin esimerkiksi tieto käyttäjän kuolemasta päivittyy palveluun suoraan viranomaisjärjestelmästä.

Käyttäjällä olisi mahdollisuus säädellä, miten tietoja käytetään ja kuka ne omistaa käyttäjän kuoleman jälkeen.

Kuoleman jälkeiset viestit

Palveluun liittyy myös sosiaalisen median piirteitä, jotka mahdollistavat yhteydenpidon ystävien ja läheisten kanssa. Tällä hetkellä tosin vasta ajastetusti kuoleman jälkeen. Palvelun käyttäjä voi ajastaa haluamiaan viestejä läheisilleen ollessaan vielä elossa.

– Viestejä pystytään julkaisemaan käyttäjän tahdon mukaisesti käyttäjän poismenon jälkeen, Hyyryläinen kertoo.

Palvelun kehittäjät uskovat, että käyttäjät haluavat vielä kuolemansa jälkeen jakaa esimerkiksi yhteisiä muistoja läheisilleen.

– Palvelun avulla voidaan toimittaa läheisille ihmisille kuoleman jälkeenkin sellaista tietoa, joka muuten ehkä katoaisi tai lakkaisi olemasta, Hyyryläinen kertoo.

Käytännön etujen lisäksi palvelun kehittäjät uskovat, että palvelu kannustaa käyttäjiä jo eläessään pohtimaan suhdettaan ystäviinsä ja läheisiinsä.

– Halutessaan käyttäjä voi kirkastaa itselleen ketkä ovat aidosti tärkeitä ihmisiä ja asioita. Tämä on eräänlainen elämänhallinnan työkalu, Hyyryläinen vakuuttaa.

Palvelun beta-versiota koekäyttää jo 150 henkilöä. Hyyryläisen mukaan palaute on ollut positiivista.

Ville Hyyryläinen
Emonumin Ville HyyryläinenRoope Niemi

Vaikea tehdä läpimurtoa

Suomalaisyritysten kansainvälistymistä edistävä Finpro on ollut mukana sparraamassa Emonumia neuvotteluissa maailmalla. Finpron aluepäällikkö Petri Tulensalo näkee yrityksen liikeidean lupaavana.

– Kyseessä on varsin uusi ja mielenkiinoinen lähestymistapa aiheeseen. Ensin se pelästyttää, mutta jos ei anna tämän mennä ihon alle, niin se on varsin mielenkiintoinen, Petri Tulensalo sanoo.

Tulensalon mukaan palvelun menestyksen ennakoiminen on hyvin vaikeaa.

– Voisin kuitenkin kuvitella, että tarvetta tälle olisi.

Emonumin kehittäjät väittävät, että yrityksen tarjomalle palvelulle ei ole vielä suoraa vastinetta netissä. Tulensalo ei ole täysin samaa mieltä.

– Yleensä yritykset sanovat näin, että ei ole, mutta usein löytyy joitakin variaatioita samantyyppisestä palvelusta. Tässäkin tapauksessa löytyy joitakin variaatioita, mutta ei täysin samantyyppistä.

Rahaa vuosimaksuista

Rahaa palvelu aikoo hankkia vuosimaksuilla. Halvin palvelukokonaisuus maksaa 25 euroa vuodessa. Tällä saa kaksi gigaa säilytystilaa palvelulla. Käyttäjän kuollessa Emonum sitoutuu huolehtimaan käyttäjätilistä vielä yhdeksän vuotta.

Emonumia rahoittavat yksityiset sijoittajat. Noin kymmenen prosenttia rahoista on julkiselta puolelta muun muassa ely-keskukselta. Yritys on myös mukana Microsoftin BizSpark-ohjelmassa, joka tarjoaa apua alkuvaiheen it-yrityksille.

Emonum-palvelu julkaistaan Upgraded Life Festival-tapahtuman yhteydessä Helsingissä 25.4.2017.

Lue seuraavaksi