yle.fi-etusivu

"Näenkö, miten myrkky virtaa suoniini?" – Teloitusta todistanut kertoo Ylelle Arkansasissa, miten painajaiset vainosivat häntä

Kuolemantuomion täytäntöönpanoa seurannut lakimies muistaa, kuinka poliisit taputtivat, kun myrkkyruiske oli tehnyt tehtävänsä.

Yle maailmalla: Washington
Uutisvideot: Arkansasin teloitukset kuohuttavat Yhdysvaltoja
Uutisvideot: Arkansasin teloitukset kuohuttavat Yhdysvaltoja

ST. MORRILTON, ARKANSAS

“Istun kuolemansellissäni ja mietin, miltä neulan survaisu kuulostaa.

Kuulenkohan sen?

Näenkö, miten myrkky virtaa suoniini?

Maistanko sen?

Entä millainen on kuoleman ihmeellinen haju, kun se leviää ilmaan?”

Teksti löytyy kehystettynä taulusta piskuisen lakitoimiston seinältä. Toimiston omistaja, arkansasilainen lakimies Mark Cambiano on seurannut tekstin laatijan viimeisiä elonhetkiä.

Kirjoittaja oli kuolemaantuomittu Mark Gardner, jonka teloitusta vuonna 1999 Cambiano seurasi siviilitodistajana.

Siviilitodistajien tehtävä on katsoa, että teloitus tapahtuu sovitulla tavalla ja kaikki menee oikein.

– Kuinka siviilitodistajat sen tietäisivät, koska eivät he tiedä prosessista mitään, Cambiano sanoo toimistossaan St. Morriltonissa Arkansasissa.

Kuolemaantuomitun Mark Gardnerin teksti
Kuolemaantuomitun Mark Gardnerin tekstiPirkko Pöntinen / Yle

Cambiano on nykyisin kuolemantuomioiden jyrkkä vastustaja. Vuosikausia kestävissä oikeudenkäynneissä ei välttämättä saada varmuutta tekijöiden syyllisyydestä, ja joka tapauksessa kuolemantuomiot aiheuttavat kohtuutonta kärsimystä niin tuomituille kuin heidän läheisilleen, Cambiano sanoo.

Cambiano on myös kauhuissaan teloitusten sarjasta, jonka Arkansasin osavaltio aloitti torstaina. Juuri ennen keskiyötä 51-vuotias Ledell Lee kuoli saamaansa myrkkyruiskeeseen Cumminsin vankilassa. Mies oli saanut tuomion naapurinsa murhasta vuonna 1993.

Teloitus oli osavaltion ensimmäinen lähes 12 vuoteen. Arkansasin osavaltion on suunnitellut alun perin kahdeksan kuolemantuomion täytäntöönpanoa huhtikuun aikana, sillä yksi teloituksissa käytetyistä aineista, midatsolaami, on vanhenemassa osavaltion varastoissa.

 Lakimies Mark Cambiano, St.Morrilton, Arkansas
Lakimies Mark Cambiano uskoo todistaneensa syyttömän miehen teloituksen. Pirkko Pöntinen / Yle

Lain vaatimat siviilitodistajat olivat torstaina seuraamassa myös Leen kuolemantuomion täytäntöönpanoa.

Lakimies Cambiano on itse todistanut kolmea teloitusta 1990-luvulla. Hän oli toiminut myös näiden kuolemaantuomittujen puolustajana oikeudessa.

Ensimmäisen tapauksen Cambiano sanoo muistavansa hyvin. Tuolloin kuolemantuomion sai Steven Douglas Hill, joka oli tuomittu 18-vuotiaana poliisin ampumisesta.

Cambiano kertoo, kuinka hän seurasi tapahtumia teloitushuoneen ikkunasta vuonna 1992.

– Kävelin sisään, ja huoneessa verhot oli vedetty oli kiinni. Sitten verhot avattiin ja hän makasi edessäni. Lääkekemikaali annosteltiin, se vei 10-15 minuuttia ja hänet julistettiin kuolleeksi. Sitten verhot vedettiin kiinni. Se oli siinä.

Cambiano oli tuolloin yksi 12 vapaaehtoisesta todistajasta.

– Olen melko varma, että todistin syyttömän teloituksen. Steven Douglas Hill oli aivan lapsi. Koko hänen lapsuutensa ja elämänsä oli järkyttävä.

Teloituksen määräsi silloinen Arkansasin kuvernööri Bill Clinton.

– Minun ja erään toisen lisäksi siellä oli kymmenen poliisia, koska heidän kollegansa oli uhri. Kun Hill julistettiin kuolleeksi, minä olin murtunut ja poliisit taputtivat käsiään, koska oikeus oli heidän mielestään voittanut. Se oli kauheaa, Mark Cambiano kertoo.

Kuvakollaasi kahdeksan kuolemantuomitun miehen kasvokuvista.
Arkansasin osavaltio aikoo panna täytäntöön kahdeksan miehen kuolemantuomiot huhtikuun aikana. Puolustuksen mielestä yhden kemikaalin vanheneminen ei voi olla syy ripeään massateloitustahtiin. Arkansas Department of Correction / EPA

Ainakaan Arkansasin osavaltiossa siviilitodistajia ei valmisteta millään tavoin teloitukseen. Teloituksen jälkeen kaikki poistuvat omiin suuntiinsa, mitään yhteistä asian jälkikäsittelyä ei järjestetä.

Jos todistajat mielestään jotain poikkeuksellista näkisivätkin, he eivät voi tehdä mitään, koska lasin läpi ei voi mennä.

Mark Cambiano kertoo nähneensä itse painajaisia ensimmäisen teloituksen jälkeen. Niissä hän makasi tuomitun paikalla, sidottuna teloitussänkyyn.

Monin verroin suurempi tuska on tietenkin omaisilla, Cambiano sanoo.

– Uhrin omaiset saavat rauhan vasta sitten, kun kykenevät antamaan tekijälle anteeksi. Tekijän tappaminen ei poista omaisten tuskaa.

Cambianon lakitoimisto.
Mark Cambianon lakitoimisto St. Morriltonissa.Pirkko Pöntinen / Yle

Cambiano suhtautuu epäillen Yhdysvalloissa käytettäviin myrkkyruiskeisiin, samoin kuin monet muut tahot. Esimerkiksi EU päätti vuonna 2012 kieltää tappavien kemikaalien myynnin teloituskäyttöön.

Kolmen kemikaalin myrkkyteloitus onkin osoittautunut epävarmaksi teloitustavaksi. Ensimmäinen aine tainnuttaa, toinen lamauttaa lihakset ja pysäyttää hengityksen ja kolmas pysäyttää sydämen.

Esimerkiksi vuonna 2014 Yhdysvalloissa kolmessa teloituksessa ensimmäisenä ruiskutettava midatsolaami-aine ei toiminutkaan. Teloitettavat kouristelivat, huohottivat ja rimpuilivat tuskissaan. Pisin teloitus kesti suunnitellun 15 minuutin sijasta kaksi tuntia.

Arkansasin kuvernöörin hiljattainen päätös teloittaa kahdeksan miestä oli silkkaa politiikkaa, Cambiano kritisoi.

Hän myös sanoo, että ajatus siitä, että teloitus säästäisi yhteiskunnan varoja, on väärä. Tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi 25-vuotiaan miehen tuomitseminen elinkautiseen loppuiäksi maksaa Arkansasissa 250 000 dollaria.

– Teloitus kaikkine vetoomuksineen osa- ja liittovaltion oikeusistuimissa lakimiespalkkioineen ja veroineen maksaa kaksi miljoonaa dollaria, Cambiano painottaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Zimbabwe

Näin Zimbabwen itsevaltaisen presidentin ero eteni: Krokotiili voitti himoshoppaajan

Peter Madsen

Löytyikö Kim Wallin ruumiinosa? Sukeltajat ovat löytäneet käsivarren merestä

Tulisijat

Kolme varmaa vinkkiä takan sytyttämiseen

"Sitten on jotain vikaa tulisijassa, jos se vielä pöllähyttää savut tupahan"

A-studio

Matematiikan opettaja: Oppilaiden taidoissa voi olla seitsemän vuoden ero, kutosen suoriutujalle sisällön on oltava toinen kuin kympin oppilaalle