1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappi voi saada suorat lentovuorot Kiinaan – Rovaniemi-Peking välille tarjolla neljä vuoroa viikossa

Suomi ja Kiina ovat sopineet uusista lentoreiteistä ja allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan lentoliikenteestä.

matkailu
Linja-autot odottamassa jouluturisteja Rovaniemen lentoasemalla
Vesa Vaarama / Yle

Maiden välisissä lentoliikenneneuvotteluissa sovittiin, että lentoyhtiöiden on mahdollista aloittaa liikenne Suomen ja Nanjingin välillä. Lisäksi sovittiin neljästä viikkovuorosta välille Rovaniemi-Peking.

– Maiden välinen sopimus ei vielä takaa uusia lentovuoroja, mutta se mahdollistaa ne. Loppu on kiinni lentoyhtiöistä, yksikön johtaja Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo.

Eiro kertoo, että sopimus ei myöskään takaa suoraa lentoa Rovaniemeltä Pekingiin, vaan se voidaan lentää myös kolmiolentona Helsingin kautta. Uusi sopimus poistaa myös Helsingin ja Rovaniemen välisen intressiristiriidan, jossa toisen saamat lennot ovat aikaisemmin olleet toiselta pois.

Neuvotteluissa poistettiin myös operoivien yhtiöiden määrää koskevat rajoitteet eli jatkossa maat voivat vapaasti nimetä useita lentoyhtiöitä ilman määrällisiä rajoituksia. Tämä mahdollistaa myös kiinalaisten lentoyhtiöiden tulemisen Lapin lentojen operaattoreiksi.

Lappi kiinnostaa

Suomen ja Kiinan välillä lentää tällä hetkellä ainoastaan Finnair. Finnairin suorien lentojen kohteita Kiinassa ovat Peking, Shanghai, Chongqing, Guangzhou ja Xi’an. Välilaskulla kohteita ovat Chengdu, Hangzhou, Xiamen ja Shenyang.

Lapin matkailutoimijat ovat jo pitkään neuvotelleet suoria yhteyksiä Lapin lentokentille. Kuluvana talvena suoria lentoja on operoitu ainakin Lontoosta, Mancesterista, Zürichistä, Düsseldorfista ja Berliinistä. Finnarin lisäksi Lappiin ovat lentäneet yhtiöistä ainakin Germania, Lufthansa, Monarch ja Norwegian.

Suomen ja Kiinan väliset lentoliikennesopimusneuvottelut pidettiin 20.-21. huhtikuuta Helsingissä. Seuraavat maiden väliset lentoliikenneneuvottelut pidetään Kiinassa viimeistään vuonna 2019.

Poistettu klo 17:23 väärä tieto, että Finnair lentäisi Kiinaan vain 7 kertaa viikossa.

Lue seuraavaksi