Monet lääkkeet sisältävät laktoosia – Voi aiheuttaa ongelmia laktoosi-intoleranssista kärsivälle

Laktoosi-intoleranssista kannattaa mainita reseptiä kirjoitettaessa, viimeistään apteekin tiskillä.

lääkkeet
tabletteja pöydällä
Antibioottien liiallinen tai turha nauttiminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.AOP

Mikä on kun varpusparvi lentää kolmesti joka aterian jälkeen?

Tätä ihmetteli Martti. Tai tässä jutussa häntä kutsutaan Martiksi.

Martti oli isossa leikkauksessa, josta todisteena on 30-senttinen poikittaisviilto kyljessä. Ison leikkauksen takia hän sai antibioottikuurin. Ja poikkeuksellisen voimallisen ripulin.

Kolmantena päivänä hän alkoi tutkia lääkeselostetta. Ja sieltä se löytyi: laktoosia.

Antibioottipillerissä oli käytetty lääkkeen sidosaineena ihan tavallista laktoosia. Martti puolestaan on laktoosi-intolerantikko, joka ei kestä laktoosia.

Ota asia puheeksi viimeistään apteekissa!

Sidosaine tarkoittaa lääkkeessä ainetta tai aineita, jotka kaikessa yksinkertaisuudessaan pitävät itse lääkeaineen tietynlaisessa muodossa. Esimerkiksi niin, että suun kautta otettavat lääkkeet pysyvät tablettimuodossa, eivätkä hajoa jauheeksi.

– Muitakin täyteaineita on, mutta laktoosi on ylivertainen ominaisuuksiltaan. Se sopii melkeinpä minkä tahansa lääkeaineen seuraksi, on myrkytön ihmiselle ja myös sopii useimmille, lisäksi sitä on käytetty kauan, kertoo Apteekkariliiton lääkevalmistuksesta vastaava proviisori Sanna Siissalo.

Toinen yleisesti käytetty sidosaine on mikrokiteinen selluloosa. Suun kautta otettavat lääkkeet sisältävät usein myös fruktoosia, sakkaroosia tai glukoosia, jotka ovat niinikään täyteaineita.

Mutta voiko lääkkeessä olevan sidosaineen laktoosi aiheuttaa ripulointia?

– Kyllä voi, käytännössä vain hyvin harvoille ja hyvin herkille. Tämä on tietysti asia, joka kannattaa ottaa puheeksi reseptiä kirjoitettaessa – ja viimeistään apteekin tiskillä. Useimmista lääkeryhmistä löytyy myös täysin laktoositon vaihtoehto, sanoo Siissalo.

Lääkäreillä ei välttämättä ole reseptiä kirjoittaessaan saatavilla täydellistä listaa lääkevalmisteiden koostumuksesta, mutta apteekista se löytyy.

Martin tapauksessa kyseessä kuitenkin on todennäköisesti se, että antibiootit ovat panneet vatsan löysäksi. Voi myös olla, että pieni määrä laktoosia lisäsi vaikutusta.

– Antibiootit aiheuttavat samantapaisia oireita kuin jos on laktoosi-intolerantikko ja nauttii laktoosia. Ensisijainen syy on kuitenkin antibiootti, sanoo Sanna Siissalo.

Laktoosi-intoleranssilla ihmisellä maitosokeri ei imeydy normaalisti (siirryt toiseen palveluun), vaan aiheuttaa vatsan turpoamista, ilmavaivoja ja ripulia. Tavallisesti oireet ilmaantuvat tunnin-pari ruokailun jälkeen.

Nopeavaikutteisen kipulääkkeen salaisuus

Mutta palataan vielä sidosaineisiin. Niistä nimittäin on kiinni myös se, miten nopeasti jokin lääke vaikuttaa, eli kuinka nopeasti lääkeaine vapautuu vatsalaukussa lääkevalmisteesta.

– Esimerkiksi ibuprofeenia sisältävien lääkeaineiden tehoon vaikuttavat apuaineet. Ibuprofeenin määrän on noustava nopeasti korkealle, jotta sen vaikutus alkaa. Apteekeista saa näitä nopeavaikutteisia lääkkeitä, joissa nimenomaan on pelattu lääkkeen koostumuksella. Toiset valmisteet ovat sellaisia, että ne hajoavat liukenemiskokeessa heti, kun ne tipauttaa nesteeseen. Toisissa kestää 10 minuuttia, toteaa Sanna Siissalo Apteekkariliitosta.