Koe uusi yle.fi

Lapualla leimahti epäluottamus jo valtuuston paikkaneuvotteluissa

Kesäkuussa aloittavien uusien valtuustojen luottamuspaikkajaosta käydään parhaillaan kiivaita neuvotteluja. Lapualla muodostettiin viiden puolueen tekninen vaaliliitto, joka on jyräämässä valtapuolue keskustan.

politiikka
Puheenjohtajan nuija kolahtaa pöytään
Jan Hynnä / Yle

Lapualla on syntynyt erikoinen tilanne, kun viisi valtuustopuoluetta perusti teknisen vaaliliiton. Vaaliliittoon kuuluvat kaikki muut valtuustopuolueet – paitsi isoin puolue keskusta. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisten, demarien ja vasemmiston muodostama ryhmä on nyt vaalivoittaja keskustaa suurempi ja ottamassa tärkeitä luottamuspaikkoja.

Valtuuston puheenjohtajaksi on nousemassa kristillisdemokraattien pitkäaikainen valtuutettu Helena Lahtinen. Näin ollen Lapuan valtuusto on saamassa historiansa ensimmäistä kertaa naisen puheenjohtajaksi.

Mistään sovusta vaaliliiton ja keskustan välillä ei kuitenkaan ole kyse.

Mielestäni tässä on kävelty äänestäjien yli

Juha Porre (kesk.)

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Juha Porre sanoo, että vaaliliitto halventaa äänestystulosta.

– Mielestäni tässä on kävelty äänestäjien yli. Keskusta oli kuitenkin suurin puolue vaaleissa ja saavutti yhden paikan lisää. Tällainen tekninen vaaliliitto on demokratian halveksimista, lataa Porre (kesk.).

Tekninen vaaliliitto on poikkeuksellista Lapualla, mutta samantyyppisiä liittoja on nyt muodostettu muissakin kunnissa.

– Politiikka on yhteistä asioiden hoitamista ja enemmistöillä tehtäviä päätöksiä. Tämä on keino löytää eteenpäin tilanteessa, jossa on isompia ja pienempiä ryhmiä. En lähde puhumaan [keskustan] vastavoimasta, vaan ollaan muodostamassa Lapua-puoluetta. Kaikki yhdessä eteenpäin ja yhteistyössä, sanoo Helena Lahtinen (kd.).

Keskusta ja vaaliliittopuolueet neuvottelevat seuraavan kerran luottamushenkilöpaikoista ensi viikolla.