Presidentti Niinistö tiedustelulain aikataulusta: "Niin pian kuin mahdollista"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Ylen haastattelussa uskovansa, että tiedustelulakeihin liittyvät perustuslailliset kysymykset pystytään ratkaisemaan.

tiedustelulainsäädäntö
Sauli Niinistö
Sauli NiinistöJuha Vuohelainen / Yle

Hallitus ajaa tiedustelulainsäädännön uudistamista mahdollisimman nopeassa aikataulussa. Presidentti Sauli Niinistö tukee asian kiireellistä käsittelyä eduskunnassa.

Tiedustelulait vaativat muutoksia perustuslakiin, joiden käsittely nopeutetusti vaatii viiden kuudesosan enemmistön.

– Olen nyt kolmen hallituksen aikana keskustellut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa tiedustelulainsäädännön saattamisesta ajan tasalle. Kun aloituksesta alkaa olla jo nelisen vuotta niin suhtaudun automaattisesti tähän niin, että niin pian kuin mahdollista, Niinistö sanoi Ylen haastattelussa.

Tiedustelulainsäädäntöön liittyy perustuslaillisia kysymyksiä yksityisyyden suojasta, mutta Niinistö ei pidä niiden ratkaisemista mahdottomana.

– Ymmärtääkseni ne kyetään kyllä ratkaisemaan.

Presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta käsittelivät tänään kokouksessaan kansainväliseen terrorismiin liittyvää tilannekuvaa. Keskustelun ajankohtaisuutta korosti Pariisin eilinen terrori-isku, jossa raskaasti aseistautunut hyökkääjä avasi tulen poliiseja vastaan.

Presidentinvaaleihin valmistautuvassa Ranskassa isku saattaa vaikuttaa vaaliasetelmiin, Niinistö arvioi.

– Epäilemättä se vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin ja saattaa olla, että ajoitus liittyy juuri noihin vaaleihin. Siihen on vielä kovin aikaista ottaa kantaa, miten se vaikuttaa. En ole vielä toistaiseksi nähnyt, että kukaan ehdokas olisi pyrkinyt nappaamaan siitä populistista hyötyä, mutta ehkä me näemme sellaisiakin yrityksiä vielä.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen äänestyskierros on jo sunnuntaina. Terrori-iskun on arvioitu nostavan äärioikeistolaisen Marine le Penin kannatusta.