Omien hiusten lahjoittamiseen kannustava someilmiö leviää – myös nuoret tytöt haluavat osallistua

Salon Perttelissä asuva 5.-luokkalainen Neria Oranta lahjoitti 40 sentin mitalta hiuksiaan Englantiin.

hyväntekeväisyys
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Omien hiusten lahjoittamiseen kannustava someilmiö leviää – myös nuoret tytöt haluavat osallistua
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Omien hiusten lahjoittamiseen kannustava someilmiö leviää – myös nuoret tytöt haluavat osallistua

Salolainen parturi-kampaaja Jonna Viljanen varmistaa, että asiakkaalla on kaikki hyvin. Ei sentään ihan joka päivä tule leikattua noin 40 sentin mitalta hiuksia kenenkään päästä. Saksittavana istuva Neria Oranta on varma päätöksestään. Alaselkään ulottuvia hiuksia on varaa lyhentää.

11-vuotiaan koulualaisen mukaan pitkistä hiuksista on joskus harmia. Hän ei kuitenkaan halua lyhentää hiuksiaan vain sen takia. Päätöksen taustalla on halu auttaa tyttöjä, joilla ei ole omia hiuksia.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Little Princess Trust (siirryt toiseen palveluun) ottaa vastaan pitkiä hiuksia, ja niistä tehtyjä peruukkeja lahjoitetaan muun muassa syöpää sairastaville lapsille.

– On se hyvä juttu, että jotkut saavat peruukin, Neria Oranta toteaa.

Apu löytyi nopeasti somesta

Ajatuksen hiusten lahjoittamisesta keksi alun perin Neria äiti, Veera Oranta. Salon Perttelissä perheineen asuva nainen oli lukenut netistä juttuja, joissa ihmiset ovat lahjoittaneet hiuksiaan.

– Tyttäreni hiukset olivat jo vähän liian pitkät. Kysyin häneltä, että mitä hän tykkäisi, jos hiuksia leikattaisiin vähän enemmän, ja lahjoitettaisimme ne hyvään tarkoitukseen. Hän innostui siitä heti.

Neria Oranta istuu parturi-kampaaja Jonna viljasen asiakkaana.
Parturi-kampaaja Jonna Viljanen leikkasi Neria Orannan hiuksia noin 40 sentin mitalta.Lassi Lähteenmäki / Yle

Veera Oranta kyseli sosiaalisessa mediassa, lähtisikö joku parturi tempaukseen mukaan. Asia herätti paljon kiinnostusta ja ammattilainen löytyi lopulta nopeasti.

– Se yllätti todella, että jakamani kuva sai yli 4 500 tykkäystä.

Lahjoittaminen ei onnistunut Suomessa

Neria Orannan pitkistä hiuksista leikatut letit päätyvät ulkomaille.

– Suomessa ei kerätä tällaiseen tarkoitukseen hiuksia. Ei sillä ole väliä, että missä lapsia ilahduttaa, koululaisen äiti Veera Oranta painottaa.

On se hyvä juttu, että jotkut saavat peruukin.

Neria Oranta

Hiusstudion radiosta kuuluu musiikkia. Sävelet sekoittuvat kadulta kantautuviin liikenteen ääniin. Parturi-kampaaja Johanna Viljanen laskee saksensa, työ on valmis.

Viidesluokkalainen Neria Oranta katsoo itseään peilistä. Päätös lyhentää hiuksia tuntuu edelleen oikealta.

– Tukka on hyvä. Se ei ainakaan mene takkuun enää niin helposti, hän naurahtaa.