yle.fi-etusivu

Rakennusala heräilee talviuniltaan – Lapissa erittäin hyvä työllisyystilanne

Töitä on erityisesti Rovaniemellä ja Pohjois-Lapin lomakohteissa.

Rakentaminen & kiinteistöt
Rakennusmies ja kaivinkone keskellä kerrostalon työmaata Rovaniemen keskustassa.
Asuinrakentaminen työllistää rakennusalan ammattilaisia Rovaniemellä. Yksi työmaa löytyy Rovakadulta, minne nousee viisikerroksinen kerrostalo.Antti Mikkola / Yle

Rakennusalan työllisyystilanne näyttää valoisalta koko Lapissa.

Pahin työttömyyspiikki oli joulu–helmikuussa, jolloin työttömyysprosentti nousi yli 25 prosenttiin. Nyt työttömyysprosentti on reilusti alle 20 ja jatkaa laskuaan kesää kohti.

Työllisyyden veturina puksuttaa Rovaniemi, missä kerrostalorakentaminen jatkuu vilkkaana. Viime vuonna kerrostalorakentamiseen myönnettiin ennätykselliset 16 rakennuslupaa.

– Myös maanrakennuspuoli sekä katutyöt alkavat näkyä ja vaivatakin ihmisiä Rovaniemellä keväällä. Mutta pitää muistaa, että ne sitten parantavat liikkumiskulttuuriamme täällä, Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas sanoo.

Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas suojavarustuksessa Asunto Oy Ruokasenpuistikon työmaan edessä.
Rakennusliiton aluetoimitsija Jarmo Alatarvas on tyytyväinen rakennusalan työtilanteeseen. Antti Mikkola / Yle

Työvoimaa tarvitaan entistä enemmän myös Pohjois-Lapissa. Alatarvaksen mukaan ihmiset uskaltavat pikkuhiljaa sijoittaa lomarakentamiseen. Hän nostaa esille erityisesti Inarin tunturikohteet.

– Alkavista työkohteista tulee ilmoituksia koko ajan.

Alatarvas arvioi, että rakennusalan työtilanne pysyy Lapissa hyvänä ainakin parin vuoden ajan. Lisävarmuutta kaivataan julkisista investoinneista. Jos päätökset tehtäisiin nyt, työt alkaisivat parin vuoden päästä.

– Toivottavasti kaupungit ja valtio ryhtyvät tekemään investointeja, jotka niiden olisi jo pitänyt tehdä eli kouluihin, päiväkoteihin ja yleisiin kiinteistöihin. Se olisi meidän kannaltamme erittäin tärkeää, Alatarvas toteaa.

Alatarvas toivoo, että osaavaa työvoimaa löytyy jatkossakin. Hän on kuitenkin huolissaan toisen asteen koulutusta uhkaavista säästöistä, sillä ne iskisivät rakennusalankin koulutukseen.