1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Volkswagen

Volkswagen maksaa miljardisakon päästöhuijauksesta

Liittovaltion tuomari vahvisti sovitteluratkaisun. Autonvalmistaja maksaa 2,8 miljardin dollarin eli 2,6 miljardin euron sakot.

Volkswagen
Kuva Volkswagenin merkistä.
Päästöhuijauksen paljastuminen 2015 oli paha takaisku Volkswagenin maineelle.Focke Strangmann / EPA

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen maksaa Yhdysvaltain valtiolle 2,8 miljardin dollarin eli 2,6 miljardin euron sakon taannoisesta päästöhuijauksesta.

Liittovaltion tuomari vahvisti perjantaina yhtiön ja oikeusministeriön tammikuussa neuvotteleman sovitteluratkaisun.

Volkswagen on myöntänyt ohjelmoineensa lähes 600 000 diesel-autoa siten, että autojen päästöt olivat testeissä matalammat kuin todellisessa käytössä liikenteessä.

Liittovaltion tuomari Sean Cox sanoi, että kyse on tahallisesta ja massiivisesta petoksesta, josta ovat kärsineet eniten kuluttajat ja Volkswagenin rivityöläiset.

– Tämä on hyvin vakava ja huolestuttava tapaus ikoniseen autoyhtiöön liittyen, Cox sanoi.

Osana sovittelua Volkswagen on luvannut toteuttaa uudistuksia, ja yhtiölle määrätään Yhdysvalloissa myös liittovaltion nimittämä riippumaton valvoja kolmen vuoden ajaksi.

Autonvalmistaja maksaa erikseen 1,5 miljardia dollaria eli 1,4 miljardia euroa Yhdysvaltain viranomaisten nostamasta siviilikanteesta ja käyttää noin 11 miljardia dollaria eli noin 10 miljardia euroa autojen takaisinostoon ja muihin korvauksiin.

Yhdysvalloissa on nostettu rikossyytteet seitsemää Volkswagenin työntekijää vastaan, mutta heistä viisi on Saksassa, eikä pidetä todennäköisenä, että heitä luovutettaisiin tuomiolle Yhdysvaltoihin.

Lähde: AP, Reuters

Lue seuraavaksi