yle.fi-etusivu

BOChrVF260602, Lexus, Tsaari ja Lancelot – Venäjän duuma sanoi erikoisille lasten nimille njet

Venäjällä on vastedes lailla kiellettyä antaa lapselle nimi, joka sisältää rumia sanoja, numeroita, tai vaikka titteleitä, kertoo valtiollinen uutistoimisto TASS.

Ulkomaat
vauvan jalka ja isän käsi
Pixabay

Venäjällä on tähän saakka annettu lapsille melko mielikuvituksellisia nimiä. Vai mitä sanot näistä tosielämän esimerkeistä:

Lennonjohtaja, Lancelot, Lexus, Lehtisalaatti, Prinssi, Tsaari tai BOChrVF260602.

BOChrVF260602 on itse asiassa 14-vuotias moskovalaisteini, joka ei ole TASSin tietojen mukaan onnistunut saamaan edes henkilöpapereita. Moskovan maistraatti näet kieltäytyi rekisteröimästä niin "ulkomaalaiselta kuulostavaa" nimeä.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma sai ilmeisesti vanhempien "huumorintajusta" tarpeekseen, koska se on nyt hyväksynyt lain, joka kieltää vanhempia antamasta lapsilleen nimiä, jotka loukkaavat lasten etuja tai oikeuksia.

Kiellettyjen listalla uuden lain mukaan ovat kirosanoja, numeroita, symboleja tai kuvioita, jotka eivät ole kirjaimia (paitsi yhdysviiva), tai titteleitä sisältävät nimet.

Pohdinnassa myös lyhenteiden kieltäminen, mutta Vladimirkin on lyhenne

Lainvalmistelussa pohdittiin myös lyhenteiden kieltämistä, mutta silloin pitäisi kieltää myös muun muassa Vladimir (presidentti Putinin etunimi). Sekin on lyhenne tietyistä sanoista, vladet' mirom, hallita maailmaa.

Toinen esimerkki sallituista lyhenteistä on Vladlen, joka puolestaan on lyhenne toisesta Venäjän historian suuresta johtajasta, Vladimir Leninistä.

Uusi laki myös erityisesti sallii jotain, nimittäin molempien vanhempien yhdistelmäsukunimen – luonnollisesti kunhan lapsen vanhemmat ovat avioituneet.

Uusi laki takaa lapselle normaalin ja tasapainoisen kehityksen sekä yksilöllisyyttä ja ihmisarvoa kunnioittavan elämän, lainsäätäjä arvioi.

Artikkeli erikoisista lasten nimistä (siirryt toiseen palveluun)

Lähde: TASS

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Vaakakapina

Kun syömishäiriö söi seksuaalisuuden

Työelämä

Tabu tai ainakin noloa tunnustaa – isolla osalla suomalaisista on tylsää töissä

Elävä arkisto

Maistuuko hyönteinen? Näin niitä voi valmistaa ruuaksi

Hyönteisruoka

Ruokamarkkinoille rynnivät hyönteiset voivat olla vaarallista syötävää allergikoille