Kasvokkain: Isä joi ja äiti teki itsemurhan, silti Tommy Hellsten kehottaa kiitollisuuteen

Kiitollisimpia ovat yleensä he, jotka ovat jossain vaiheessa kaiken menettäneet. Kun on kokenut kovia, mikään ei ole enää itsestään selvää.

Kotimaa
Tommy Hellsten
Tommy HellstenMauri Ratilainen / AOP

Tommy Hellstenin elämä ei ollut lapsena helppoa. Eikä se sitä ollut aikuisenakaan. Siitä huolimatta terapeutti haluaa muistuttaa kiitollisuuden merkityksestä. Myös itseään.

– Kiitollisuutta voi tuntea, vaikka sinulla olisi vaikeuksia ja vastoinkäymisiä. Kiitollisuus on perusasenne elämään ja kaikkeen siihen, mitä on ja mitä tapahtuu.

Hellsten kertoo tunnetusta lasivertauksesta. Ajatteletko, että lasi on puoliksi täysi vai puoliksi tyhjä. Todellisuus on sama, mutta kokemus eri.

– Usein on niin, että et näe, mitä sinulla on, ennen kuin uhkaat menettää tai menetät sen.

Kiitolliseksi voi oppia

Kiitollisuus on elämänasenne.

– Se on nimenomaan niin. Jos katsot maailmaa kiitollisuudesta käsin, niin sinulla on erilainen tunnetila kuin jos katsot asioita puutteista käsin. Jos vain ajattelet, että minulle kuuluisi tämä ja tuo ja on suuri vääryys, ettei sinulla niitä ole, tulet vain katkeraksi.

Kiitollisuus on elämänasenne. Se, että tavoittelemme kiihkeästi jotain suurempaa ja dramaattisempaa, sokaisee meidät ja estää näkemästä, mitä kaikkea hyvää meillä on tässä ja nyt.

Tommy Hellsten

Ihminen voi oppia tyytyväiseksi ja päättää, että lopettaa valittamisen ja valitsee myönteisen tavan ajatella ja elää.

– Niin voi tehdä. Kun opit olemaan kiitollinen asioista, saat kyvyn olla läsnä tässä ja nyt, koska näet että kaikki on hyvin.

– Voi tavallaan havahtua. Yksi mikä havahduttaa on kärsimys. Että se, mikä on ollut itsestään selvää, ei sitä olekaan.

Tommy Hellstenin mielestä kaikkein kiitollisimpia ihmisiä ovat he, joilla on vähiten.

– Yleensä kiitollisuus löytyy vasta murtumisen kautta, kun on kokenut kovia, kärsinyt ja joutunut suurten menetysten keskelle. Koet kiitollisuutta esimerkiksi siitä, että näet, kuulet, pystyt liikkumaan ja saat ruokaa syödäksesi.

– Vaatimuksesi suhteessa elämään murenevat ja tilalle tulevat ihmettely ja kiitollisuus, että olet ylipäätään elossa ja hengissä.

Tulppaanikukkakimppuja korissa.
Henrietta Hassinen / Yle

Pieniä asioita, suurta kiitollisuutta

Kiitollisuudelle ei ole ajassamme sijaa, vaikka aihetta olisi. Tommy Hellstenin mielestä kiitollisuus on meille vaikeaa.

Olemme menettäneet kyvyn iloita arjen pienistä asioista.

– Luulen niin. Ajattelen isoäitiäni, joka asui Utössä, Pohjois-Itämerellä karuissa olosuhteissa, joissa ihmisillä oli hyvin vähän mitään. He olivat lujilla ja kokivat suuria menetyksiä eläessään luonnon armoilla.

– Heillä oli kuitenkin ihmeellinen kyky kokea syvää kiitollisuutta siitä, mitä heillä oli ja miten heillä oli. Pienet asiat muuttuivat äärettömän arvokkaiksi ja suuriksi kiitollisuuden aiheiksi.

Pahitteeksi ei hänen mielestään olisi, jos muistaisimme iloita kotimaasta.

– Ei tarvitse kuin mennä katsomaan todellista kurjuutta johonkin ja palata tänne Suomeen. Silloin näkee, mitä meillä oikeasti on ja kuinka hyvin meillä on.

Tyyni merenranta ja taivasmaisema.
Henrietta Hassinen / Yle

Alkoholismia, itsemurha, avioero ja muut vaikeudet

Tommy Hellstenin isä oli alkoholisti. Pojasta tuli jo pienenä vanhempiensa terapeutti. Kodin pannuhuoneessa hän "piti vanhemmilleen vastaanottoa". Kummallekin vuorollaan.

Kun Hellsten oli aikuinen, äiti uhkasi itsemurhalla. Sen hän myös teki. Myöhemmin yli 20 vuotta kestänyt avioliitto päättyi eroon. Epäonnistuneista yrityskaupoista seurasi talousvaikeuksia.

Myös hänellä on ollut vaikeuksia löytää elämästään aihetta tyytyväisyyteen. Myös hän olisi ollut elämänsä aikana valmis vaihtamaan paikkaa jonkun toisen kanssa.

Aikuisiän kokemuksista erityisen koville otti oma avioero.

– Jonka kyllä itse käynnistin, mutta joka johti raastaviin prosesseihin. Ajoittain oli vaikeaa tietää, että olen tehnyt oikein. Vain yksi aivosolu korkeintaan tiesi. Se oli rankka vaihe, vaikka näen nyt, että se oli oikein.

Myös talousvaikeudet olivat sellainen.

– Kolmisen vuotta sitten meillä oli taloudellisesti vaikeaa. Näytti siltä, että menetämme ihan kaiken. Paineen alla lopulta vaimoni kanssa tulimme siihen tulokseen, että hyväksymme asian. Monet ovat kokeneet pahempaakin.

Kun vaikeudet kasaantuvat ja muuttuvat ylivoimaisiksi, ainoa realistinen vaihtoehto on ihme. Juuri sinne ne sinua kutsuvat, elämään ihmeessä.

Tommy Hellsten
Tommy Hellsten
Tommy HellstenMauri Ratilainen / AOP

Tommy Hellsten painottaa, että vaikka hän on selvinnyt useista vaikeista asioista elämänsä aikana "ei se ole sankariteko".

– Vaan se, kun lakkaa vastustamasta elämää. Yllättäen löydät itsesi nauttimasta elämästä. Vaikeudet voivat johtaa elämänmuutokseen. Vastoinkäymiset pyrkivät synnyttämään sen, että ihminen oppii elämään tässä ja nyt.

Hänkin joutuu välillä muistuttamaan itseään kaikesta elämässään nykyisin olevasta hyvästä.

– Huomaan, että minussakin on taipumus alkaa pitää ympäröivää hyvää itsestään selvyytenä. Sokeudun sille, että kaikki on hyvin, että elän ihmeessä. Minun täytyy välillä herätellä itseäni.

– Silloin syntyy kiitollisuus.

Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä ihminen. Tommy Hellsteniltä ilmestyy huhtikuussa Elä Ihmeessä, kirja kiitollisuuden lahjasta.