"Toivon hänen lopettavan maahanmuuton tykkänään" – Yle tapasi Le Penin eteläranskalaisia kannattajia

Terrorismi, rajojen sulkeminen ja Ranskan EU-ero ovat monelle tärkeimpiä syitä äärioikeiston Marine Le Penin äänestämiselle. Yle tapasi Le Penin kannattajia Etelä-Ranskassa.

Ulkomaat
mies plakaatin kanssa
Itsekin maahanmuuttajataustainen Guy kampanjoi Le Penin puolesta. Juha Nurminen / Yle

Turvallisuus ja terrorismi puhuttavat myös Välimeren rannalla, Marseillessa.

Kaupunki on ollut viime kuukausina taas otsikoissa pohjoisten lähiöiden ja huumejengien välienselvittelyjen takia. Lisäksi poliisi pidätti kaupungissa tiistaina kaksi ranskalaismiestä epäiltynä ison terrori-iskun valmistelusta vaaliviikolle.

Hämminki tuntuu satavan oikeistopopulisti Marine Le Penin laariin.

Puutarha-alalla työskentelevä Jean-François kertoo äänestävänsä Le Peniä siksi, että toivoo maan rajojen nopeaa sulkemista.

– Tilanne on dramaattinen, Ranskassa ei ole enää turvallista. Toivon Le Penin hoitavan asian kuntoon ja lopettavan maahanmuuton tykkänään, mies toteaa.

kaksi miestä juttelee
Le Pen tarjoaa paljon puhetta, mutta vähän todellisia ratkaisuja, pohtivat Mohamed ja Ahmed.Juha Nurminen / Yle

Maahanmuuton rajoittamista toivoo myös eläkkeellä oleva Guy. Hän kertoo muuttaneensa Algeriasta Ranskaan 60-luvun lopulla ja työskennelleensä ensin rautatieläisenä ja sitten rakennustyömiehenä.

– Meidän sukupolvemme sopeutui Ranskaan. Itse paiskin töitä 65-vuotiaaksi kaikista krempoista huolimatta. Tuntuu, että iso osa tänne viime vuosina tulleista maahanmuuttajista ei käy töissä, hän pohtii.

Guy kannattaa myös Le Penin lupaamaa kansanäänestystä Ranskan EU-erosta. Hän toivoo rahaliitosta eroamisen palauttavan ranskalaisten ostovoiman.

– Minä saan eläkettä 960 euroa kuussa. EU-jäsenyys ole hyödyttänyt meitä pienituloisia eläkeläisiä mitenkään.

Le Pen varmistelee ydinkannattajien suosiota

Terrorismi, rajojen sulkeminen ja EU-ero tuntuvat olevan keskeisimmän syyt Le Penin äänestämiselle. Presidenttiehdokas on itsekin korostanut viime viikkoja näitä tuttuja ydinteemojaan ja luopunut yrityksistä pehmennellä imagoaan.

nainen
Eläkkeellä oleva ravintoloitsija Rose kertoo kannattaneensa aina Kansallista rintamaa.Juha Nurminen / Yle

Ydinkannattajiin taktiikka ainakin vetoaa. Pientä ravintolaa pyörittänyt Rose on tyytyväinen Le Penin tiukentuneeseen linjaan.

– Ranskalainen identiteetti pitää pelastaa. Le Penin ehdotukset ajavat kaikki Ranskan etua, ei niissä ole mitään rasistista, Rose napauttaa.

ihmiset heiluttavat lippuja
Le Penin vaalitilaisuuksien yleisö on miesvaltaista.Juha Nurminen / Yle

Le Penin koventuneiden puheiden taustalla ovat tuoreet mielipidetiedustelut, joiden mukaan äärioikeiston ehdokkaan pääsy vaalien toiselle kierrokselle ei ole mitenkään itsestään selvää. Neljän kärkiehdokkaan eli Le Penin, sitoutumattoman Emmanuel Macronin, oikeiston François Fillonin ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchonin erot kun ovat jatkuvasti kaventuneet.

veneitä satamassa
Marseillen satama.Juha Nurminen / Yle

Le Penin taktiikka voi osoittautua hyvinkin toimivaksi, sillä poliittinen keskustelu on siirtynyt Pariisin terrori-iskun myötä tiiviisti turvallisuuskysymyksiin.

– Kunnioitan jokaisen äänestyspäätöstä, mutta en haluaisi nähdä Le Peniä Ranskan johdossa. En usko, ettei hän veisi asioita millään tapaa hyvään suuntaan, 26-vuotias Kamel-niminen nuori mies sanoo.

Marseillessa ikänsä asunut mies kertoo kannattavansa itsekin Ranskan EU-eroa, mutta äänestävänsä mieluummin jota kuta muuta ehdokasta. Le Penin puheita hän pitää turhan vihamielisinä.

– Työttömyydessä ja turvallisuudessa on toki paljon parannettavaa. Asiat eivät ole kuitenkaan ihan niin hullusti tai niin mustavalkoisia, kuin Le Pen väittää.

Annastiina Heikkilä, Marseille