Ranskan vaalikyselyt: Marine Le Pen ja Emmanuel Macron yhä kärjessä

Heti perässä roikkuvat vasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon ja oikeistolainen François Fillon. Kannatuserot ovat niin pieniä, että yllätykset vaalipäivänä ovat erittäin mahdollisia.

Ulkomaat
Kuvassa ovat Jean-Luc Mélenchonin, Emmanuel Macronin, François Fillonin ja Marine Le Penin vaalijulisteet aseteltuna vierekkäin.
Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron, François Fillon ja Marine Le Pen ovat mielipidemittausten mukaan Ranskan vaalien kärkinelikko.Ian Langsdon / EPA

Ranskan sunnuntain presidentinvaalien lähestyessä tehdyt mielipidemittaukset osoittavat edelleen johtoasemaa keskustalaiselle Emmanuel Macronille ja äärioikeiston Marine Le Penille.

Neljän johtavan ehdokkaan keskinäiset kannatuserot ovat kuitenkin yhä niin pieniä, että yllätykset ovat täysin mahdollisia.

Kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkaa vaalien toiselle kierrokselle, joka pidetään 7. toukokuuta.

Pariisissa Champs-Élysées'llä torstai-iltana tapahtunut ampumavälikohtaus on hallinnut Ranskassa julkisuutta ja poliittista agendaa. Ääri-islamistiksi epäilty mies tappoi poliisin Ranskan pääkaupungin keskustassa.

On epäilty, että näin lähellä vaaleja tehty isku saattaa nostaa turvallisuusteemaa esillä pitäneiden Le Penin tai Fillonin kannatusta.

Hyökkäys Pariisissa hallitsi julkisuutta

Iskun jälkeen tehdyssä kyselyssä Macronin kannatus oli 24,5 prosenttia, kun taas Le Penin kannatus oli noussut 23 prosenttiin.

Konservatiivinen François Fillon ja vasemmistolainen Jean-Luc Mélenchon saisivat samaisen kyselyn mukaan kumpikin 19 prosentin kannatuksen.

Kyselyn toteutti Le Point -lehdelle Odoxa-mielipidemittauslaitos.

BVA-mielipidemittauslaitoksen kysely taas osoitti Macronille ja Le Penille 23 prosentin kannatusta vaalien ensimmäisellä kierroksella. Mélenchon puolestaan saisi 19,5 prosenttia ja Fillon 19 prosenttia äänistä.

Kyselyn mukaan äänestysvilkkaus nousisi 76–80 prosenttiin. Kysely toteutettiin internetissä torstain ja perjantaina, joten osa vastaajista haastateltiin ampumavälikohtauksen jälkeen.

Trump povaa nostetta Le Penille

Turvallisuus ja terrorismi ovat olleet Le Penin kampanjassa keskeisellä sijalla. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehättikin jo arvioimaan iskun nostattavan Le Penin voitonmahdollisuuksia.

– Hän on vahvin rajakysymyksissä ja hän on vahvin siinä, mitä on tapahtunut Ranskassa, Trump sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa.

– Se, joka on kovin radikaalia islamilaista terrorismia vastaan ja joka on kovin rajakysymyksissä, pärjää hyvin vaaleissa.

Trump sanoi, ettei hän näin arvioidessaan asetu tukemaan ketään ehdokasta, vaan katselee tilannetta siinä missä kuka tahansa sivullinen seuraaja.

Lähde: AFP, AP, Reuters

Lue myös: Yle TV1 seuraa Ranskan presidentinvaaleja suorissa erikoislähetyksissä