Exxon ei saa poikkeuslupaa öljynporaukseen Venäjällä

Poikkeusluvan myöntäminen Exxonille olisi herättänyt maailmalla kiusallista huomiota, koska Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson on Exxonin entinen pääjohtaja.

Ulkomaat
Öljy-yhtiö Exxon Mobilin toimisto Dallasissa.
Öljy-yhtiö Exxon Mobilin toimisto Dallasissa.Larry W. Smith / EPA

Yhdysvallat ei aio myöntää energiayhtiö Exxon Mobilille tai muillekaan amerikkalaisyrityksille poikkeuslupia öljynporaukseen Venäjällä. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö vakuutti poikkeuksellisessa lausunnossaan, että se pitää kiinni Venäjälle asetetuista pakotteista.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni asettivat Venäjälle pakotteita vuonna 2014. Syynä olivat Krimin niemimaan miehitys sekä Venäjän rooli Itä-Ukrainan kriisissä.

Kysymys on arka Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnolle, sillä ulkoministeri Rex Tillerson johti vuosia Exxonia ennen pestiään ulkoministerinä.

Trumpin hallinnon sitoutumista Venäjä-pakotteisiin epäiltiin etenkin ennen hänen virkaanastujaisiaan. Viime aikoina Trumpin hallinto on kuitenkin antanut kovia lausuntoja Venäjän suuntaan.

Trumpia konsultoitiin päätöksestä

Amerikkalaisyritykset hakevat poikkeuslupia Venäjällä toimimiseen aika ajoin, mutta anomusten julkinen kommentointi on poikkeuksellista.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi lausunnossaan, että Trumpia oli konsultoitu päätöksenteossa. Alkuperäinen hakemus poikkeusluvasta oli jätetty jo vuonna 2015.

Exxon olisi halunnut porata öljyä Mustallamerellä. Exxonin mukaan se menettää oikeutensa öljyn etsimiseen Mustallamerellä, jos se ei aloita toimia tämän vuoden loppuun mennessä.

Yritys perusteli hakemusta epäoikeudenmukaisella kilpailuasetelmalla. Yhdysvaltain asettamat Venäjä-pakotteet ovat EU:n pakotteita tiukemmat, joten eurooppalaiset öljy-yhtiöt saavat toimia vapaammin Venäjällä.

Exxon sanoi perjantaina antamassaan lausunnossa ymmärtävänsä valtionvarainministeriön päätöksen.

Lähde: Reuters, AP