Presidentti Halonen Helsingin Sanomissa: Pakkopalautukset Afganistaniin, Irakiin tai Syyriaan tulisi keskeyttää

Presidentti Halosen mielestä Suomen viranomaisten olisi tarpeellista myös käydä paikan päällä tutustumassa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin eli käytännössä päivittää tiedot turvapaikanhakijan kotimaasta.

Tarja Halonen Kuva: Antti Haanpää / Yle

Presidentti Tarja Halonen kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynäpalstalla (siirryt toiseen palveluun), että pakkopalautukset ns. konfliktimaihin olisi keskeytettävä siksi ajaksi, kun viranomaiset saavat tietonsa ajan tasalle.

– Ulkoministeriö ei suosittele matkustamista Afganistaniin, Irakiin tai Syyriaan. Viranomaiset eivät silti näe estettä palauttaa näihin maihin ihmisiä, jotka ovat kokeneet vainoa, Halonen kirjoittaa.

Halosen mukaan yhä useampi suomalaisista epäilee, ettei maa ole turvallinen myöskään palautettaville.

Halonen myös toivoo, ettei Suomessa islamin uskonnosta kristityiksi kääntyneitä palautettaisi, koska uskonto voi olla vainon tai syrjinnän syy.

– Heitä ei pidä palauttaa. Ei sen vuoksi, että he ovat kristittyjä, vaan sen vuoksi, että islamista luopuminen voi vaarantaa vakavasti heidän asemansa vanhassa kotimaassaan, Halonen kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Halonen toivoo, että Suomen viranomaiset päivittäisivät tiedot myös tutustumalla paikan päällä konfliktimaissa oloihin ja vastaanottaviin viranomaisiin. Pelkkä yhteydenpito konfliktimaiden kanssa ei riitä.

Halosen mukaan Suomen kiintiötä voisi kasvattaa suuremmaksi kuin nykyinen 750 pakolaista.

Suomessa on rekisteröity noin 40 000 turvapaikkahakemusta, joiden käsittely kestänee vielä kauan.