1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat ja Venäjä erimielisinä Syyrian kemiallisen iskun tutkimuksista

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov harmitteli vastustusta, jota Venäjän suunnitelma kemiallisen iskun tutkimukseksi on kohdannut.

Ulkomaat
Sergei Lavrov ja Rex Tillerson
Sergei Lavrov ja Rex TillersonSergei Chirikov / EPA

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson ovat keskustelleet puhelimitse Syyriassa tehdyn kemiallisen iskun tutkimisesta. Venäjä ja Yhdysvallat ovat olleet erimielisiä siitä, miten isku pitäisi tutkia.

Venäjä ja Iran tekivät oman esityksensä iskun tutkimisesta Kemikaallisten aseiden kieltojärjestölle OPCW:lle. Iskusta on kuitenkin käynnissä jo tutkimus, joten OPCW torjui ehdotuksen torstaina.

Lavrov oli ilmaissut puhelun aikana harminsa siitä, että Yhdysvallat on vastustanut Venäjän ja Iranin ehdotusta iskun tutkimisesta. Venäjän ulkoministeriön mukaan (siirryt toiseen palveluun)maat pohtivat vielä uulleen tutkimusta iskusta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnossa (siirryt toiseen palveluun)Tillerson ilmaisi tukensa jälleen OPCW:n olemassaolevalle tutkimusmekanismille. OPCW on vahvistanut, että iskussa käytettiin myrkkykaasu sariinia.

Syyriassa tehtiin 4. huhtikuuta kemiallinen isku, jossa kuoli lähes 90 ihmistä. Länsimaat ovat syyttäneet iskusta Syyrian armeijaa. Yhdysvallat iski risteilyohjuksella syyrialaista sotilaskenttää vastaan samalla viikolla.

Venäjä ja Iran taas ovat puolustaneet liittolaistaan Syyriaa syytöksiltä. Venäjä on syyttänyt kemiallisesta iskusta presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastaan taistelevia kapinallisia.

Syyrian tilanne on kiristänyt Yhdysvaltain ja Venäjän tulehtuneita välejä entisestään.

_Lähteet: Reuters ja AFP
_ Korjattu 6.25: Yhdysvallat ei ole pahoitellut venäläistutkijoiden ohittamista Syyriassa tapahtuneen kemiallisen iskun tutkimuksissa toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi