1. yle.fi
  2. Uutiset

Pariisin iskun terrorismi-kytkennät vesittymässä

Pariisin syyttäjäviranomaisen mukaan miehellä oli pitkä vankilatausta ja hän oli puhunut poliisien tappamisesta, mutta mikään ei viittaa siihen, että mies olisi radikalisoitunut.

terrorismi
Luodinjälki ikkunassa Champs-Élysées'llä, Pariisissa 21. huhtikuuta.
Luodinjälki ikkunassa Champs-Élysées'llä, Pariisissa 21. huhtikuuta 2017.Christophe Petit Tesson / EPA

Pariisissa torstaina tapahtunut ampumavälikohtaus ei sittenkään näytä liittyvän terrorismiin. Ranskan viranomaiset ovat julkistaneet ampujasta tietoja, jotka vesittävät terrorismi-kytkentöjä.

39-vuotiaalla miehellä oli rikosrekisteri, mutta mikään ei viittaa siihen, että hän olisi radikalisoitunut, sanoo terrorismin torjunnassa työskentelevä François Molins Pariisin syyttäjänvirastosta.

Ampuja oli istunut vankilassa liki 14 vuotta. Hänet oli tuomittu muun muassa varkaudesta, väkivallasta ja murhan yrityksestä. Viimeksi mies vapautui vankilasta lokakuussa 2015.

Britannian yleisradioyhtiön BBC (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut miehen asianajajaa, joka kuvailee asiakastaan henkisesti epävakaaksi. Miehen naapurit sanovat, että tämä ei koskaan näyttänyt kiinnostuneen uskonnosta.

39-vuotias mies oli kuitenkin puhunut usein halustaan tappaa poliiseja. Viimeksi hänet oli pidätetty helmikuussa, koska hänen epäiltiin hankkivan aseita ja hän oli puhunut aikeistaan tappaa poliiiseja. Kotietsinnässä ei löydetty riittävästi todisteita miehen aikeista.

Pariisin ampuvälikohtausta epäiltiin terrorismiksi, koska ilmeisesti hyökkääjän taskusta putosi lappu, jossa ylistettiin terroristijärjestö Isisiä. Lisäksi Isisin propagandatoimisto Amaq julkisti poikkeuksellisen nopeasti lausunnon, jossa se väitti iskun olleen järjestön käsialaa.

Amaqin lausunnossa kerrottiin virheellisesti, että iskun tekijä olisi ollut belgialainen. Ranskan viranomaisten mukaan ammuskeluun mahdollisesti liittyvä belgialainen on pidätetty. Mies ilmoittautui itse poliisille Belgian Antwerpenissä.

Ammuskelu tapahtui torstai-iltana Pariisin pääkadulla Champs-Élysées'llä. Ampuja nousi autosta ja ampui poliisin autoa. Ammuskelussa kuoli yksi poliisi ja kaksi haavoittui. Ampuja kuoli itse poliisin luotiin.

Lue myös: Yle TV1 seuraa Ranskan presidentinvaaleja suorissa erikoislähetyksissä

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi