Sipilä varoitti sinisilmäisyydestä pakolaisten suhteen – ei lämpene Halosen ehdotukselle: "Migri huomioi kristityt jo nyt"

Pääministerin arvio keskustan kuntavaalitappiosta oli karu: "Takkiin tuli, se on fakta". "Tiimi ei ollut voittajatiimi."

Juha Sipilä
Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksen yhteydessä Tammelan torilla Tampereella lauantaina.

Pääministeri Juha Sipilä nosti Suomen pakolaispolitiikan ja turvapaikanhakijoiden käännytykset keskustan puoluevaltuuston isoksi aiheeksi.

Sipilä vakuutti, että Suomi tarjoaa turvan kaikille niille, jotka turvapaikkakriteerit täyttävät, mutta varoitti samaan hengenvetoon olemasta sinisilmäinen turvapaikanhakijoiden suhteen.

– Ihminen, joka pakenee sotaa, hänen kanssa jaetaan ateria, ja tarjotaan yöpaikka. Mutta samaan aikaan pitää muistaa että kun 2015 turvapaikanhakijoita tuli Suomeen, kaikilla ei ollut puhtaat jauhot pussissa.

– Emme saa olla sinisilmäisiä, lisäsi Sipilä puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa Tampereen yliopistossa ja viittasi koko Euroopassa kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.

Kotimaassa Sipilä sanoo tunnistavansa turvapaikkakeskustelusta paljon puhutut "kaksi ääripäätä", ja kehotti niiden sijaan luottamaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön peräänkuuluttamaan tolkkuun sekä viranomaisten kykyyn tehdä oikeita arvioita turvapaikkaa hakevien ihmisten tilanteesta.

Sipilä mainitsi tarkistaneensa maahanmuuttoviranomaisilta, että Suomi on myöntänyt turvapaikan kaikille sotaa käyvästä Syyriasta tulleille.

– Ja näin pitää ollakin.

Sipilä valmis nostamaan pakolaiskiintiötä

Sipilä väläytti myös olevansa valmis nostamaan Suomeen tulevien kiintiöpakolaisten määrää, jos Euroopassa voidaan samalla sopia turvapaikkapolitiikasta "kokonaisratkaisulla".

– Tärkeää on auttaa ihmisiä lähellä kotia, ja lähellä kriisialueita, jotta siellä [pakolaisleireillä] olisi inhimillisemmät olot. Asioista tulee sopia UNHCR:n kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.

Kristityiden tilanne on hoidossa "jo nyt"

Presidentti Tarja Halonen kirjoitti Helsingin Sanomissa tänään, että kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden käännytykset tulisi keskeyttää, ja Suomen tehdä ylipäänsä nykyistä perusteellisempia maa-arvioita lähtömaiden turvallisuudesta.

Sipilän mukaan näin toimitaan hakijan henkilökohtaisen arvioinnin perusteella jo nyt.

– Jokaiselle tehdään henkilökohtainen arvio, ja jos kristityksi kääntyminen aiheuttaa hengenvaaran, se vaikuttaa turvapaikkapäätökseen jo nyt, se on ihan selvä asia.

Kiistaa on herättänyt muun muassa Afganistanin ja Irakin turvallisuustilanne, johon Suomi on palauttanut turvapaikanhakijoita.

Maa-arvioita vertaillaan jatkuvasti myös muiden EU-maiden kanssa, ja Suomi seuraa perästä jos muut sitä muuttavat.

– Olen käynyt maa-arviontiprosessin huolellisesti läpi. Se on luotettava.

"En saanut tiimiä toimimaan kuten halusin"

Tunnelmaa puoluevaltuustossa kiristi myös kaksi viikkoa hävityt kuntavaalit.

– Takkiin tuli, se on fakta. Hallituspuolueista vähiten, mutta takkiin tuli. Johtajan pitää katsoa peiliin.

Sipilä luonnehti vaalitulosta kaupunkien pettymykseksi. Ympäri maata Seinäjoelta Helsinkiin ja Espooseen tehtiin raskas vaalityö, mutta tulos kutistui jotakuinkin kaikkialla.

Sipilä arvioi, ettei saanut keskustaa tiiminä toimimaan, eikä pystynyt käyttämään sen johtamiseen niin paljon aikaa kuin olisi halunnut. Hän kertoi olleensa maitohapoilla niin henkilökohtaisen elämän "kiirastulen" kuin raskaan hallitustaipaleen takia.

– Kesällä 2016 Seinäjoella kokoon laitettu tiimi, sitä en saanut toimimaan niin kuin haluaisin. Se ei ollut voittajatiimi.

Tuhkan ripottelun päätteeksi Sipilä sanoi kääntävänsä katseensa jo eteenpäin, ja siteerasi keskustaideologi Santeri Alkiota yhteiskunnan uudistumisen tärkeydestä.

– Edistyksen täytyy joskus kulkea raunioiden läpi, vanha murskata ja sulattaa. Ihmiskunta tarvitsee lujaa uskoa ihanteisiin. Yhteiskuntaa uudistava, sellaista keskustaa minä haluan johtaa.

Jutussa olevaa videota on muokattu. Kysymyksessä oli aikaisemmin muotoilu "tasavallan presidentti", muutettu oikeaan muotoon "presidentti.".